
Suroviny
9 porcí z celého filetu lososa
- 1 velký filet čerstvého lososa
- Marináda:
- olivový nebo jiný olej
- 2 větvičky libečku nasekat
- 1 svazeček petrželky nasekat
- 10 lístků šalvěje nakrájet na proužky
- 1 lžičku pepře mletého
- 2 lžičky koření Medvědí česnek
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžičku Aromatu
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl – pokud je třeba
- Brambory:
- podle počtu porcí uvařit ve slupce s kmínem (měl by vytáhnout škodliviny)
- olej na pečení
- mletý kmín
- bylinky nasekané- libeček, petrželka, dobromysl
- Aromat nebo sůl
- Obloha podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit brambory. Lososa opláchneme, položíme na velké prkénko kůží nahoru tak, aby část prkénka s širší částí ryby ( od hlavy), byla nad dřezem. Nožem od ocasní části oškrábeme šupiny, jde to dobře. Pak lososa nakrájíme na porce a vložíme do marinády, je-li třeba, přilijeme olej – viz obrázek pod hlavní fotkou. Všechny porce musejí být v marinádě. Necháme asi dvě hodiny, ale klidně i přes noc.
-
Uvařené brambory necháme zchladnout, mezi tím si připravíme bylinky a oblohu. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme do olejem vymazaného pekáče. Troubu zapneme a rozehřejeme na 200°C
-
Na pánev, nejlépe grilovací (s vroubky) dáme trochu oleje z marinády a jakmile se pánev rozpálí, naskládáme porce lososa kůží dolů. Trochou oleje z marinády použijeme na pocákání brambor, které okořeníme a posypeme bylinkami. Vložíme do rozpálené trouby.
-
Rybu necháme na straně kůže péci déle, na střední teplotu. Až uvidíme, že jsou porce trochu propečené, opatrně obrátíme, aby se nám nerozlámaly. Můžeme tu a tam přidat marinádu. Ke konci ještě jednou obrátíme kůží dolů a po pár minutách vypneme. Brambory jsou už také opečené. Můžeme servírovat.









