Suroviny
6 porcí
- 6 porcí lososa (z filetu s kůží)
- svazek čerstvého kopru
- 6 plátků másla
- 6 velkých brambor varný typ A (nejlépe odrůda LAURA, červená/žlutomasá)
- 2 kelímky smetany na šlehání 33%
- 6 snítek rozmarýnu
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Velmi chutný pokrm začneme přípravou smetanových brambor, neboť se déle pečou. Oškrábané brambory nastrouháme na velmi tenké plátky.
-
Dáme si je do větší mísy a přidáme k nim sůl a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Společně promícháme a následně zalijeme smetanou.
-
Rukou vše poctivě promícháme a to tak, aby nedošlo k tomu, že plátky brambor zůstanou slepené, a smetana se mezi ně nedostane. Když máme vše pečlivě promíchané tak si připravíme pekáč, do kterého na dno vložíme pečící papír a na něj klademe po hrstích promíchané bramborové plátky. Vše poté zalijeme zbytkem smetany, která nám zůstala v míse po „exportu“ plátkovaných brambor do pekáče.
-
Vložíme přikryté do rozehřáté trouby a pečeme na střední stupeň do měkka. Jakmile jsou brambory měkké a smetana takřka „neviditelná“, tak odstraníme přikrytí a necháme lehce z vrchu zezlátnout.
-
A nyní nastala doba pro našeho lososa, kterého si vložíme po porcích na plech vyložený pečícím papírem.
-
Každou porci lososa dobře osolíme a na každou porci položíme plátek poctivého másla obalený v čerstvě nasekaném kopru. Vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší stupeň cca 10-15 minut.
-
Před podáváním odstraníme kůži zespod porce lososa (jde to velmi snadno) a podáváme společně se smetanovými bramborami. Garantuji Vám „nebe v hubě“.