
Suroviny
2 porce
- 400 g lososa
- 1/2 citronu
- špetka soli
- 1 lžíce sádla
- Příloha:
- 2 větší brambory
- 5 dkg anglické slaniny (prorostlejší)
- 5 dkg tvrdého sýra (já použil Eidam)
- sůl
- pepř
- sádlo
- mražená polévková zelenina
- 5 dkg másla
Postup přípravy receptu
-
Lososa den dopředu pokapeme citronem a osolíme. Zakryjeme a vložíme do lednice.
-
V den vaření nejdříve uvaříme ve slupce brambory do měkka. Během vaření nakrájíme na menší kousky slaninu a sýr.
Uvařené brambory dáme na plech s pečícím papírem a naběračkou je ještě teplé pomalu promáčkneme tak, aby se otevřely. Na každou bramboru dáme lžičku sádla, slaninu, sýr a vložíme do trouby předehřáté na 200°C (horkovzduch) a cca 30 minut pečeme do křupavé slupky. -
Na pánvičce necháme rozehřát lžíci sádla a na něj položíme lososa, nejprve na kůži a smažíme na mírném ohni 3-4 minuty z obou stran, až má losos tu správnou zlatou barvu a kůže křupe.
-
Během smažení rybičky v další pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme zeleninu, špetku soli a pepře a zprudka smažíme, až bude chytat barvu.
-
Na ohřáté talíře postupně naskládáme vařené a voňavé dobroty, ať to lahodí i očím a ozdobíme nasekanou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Lepší je dát první sádlo na tu bramboru. Jednoduše a chutně. Dobrou chuť.