![Lokše s povidly a mákem_5ff7cd76ec3b8.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/lokse-s-povidly-a-makem_5ff7cd76daec9.jpeg)
Suroviny
1 porce
- 260 g brambor (asi 3 střední)
- hladká mouka
- máslo
- 40 g máku
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Namelte mák. Můžete sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smíchejte mák s moučkovým cukrem.
-
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupejte a prolisujte. Nemáte-li lis na brambory, můžete je nastrouhat na struhadle najemno.
-
Nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál a zasypte trochou hladké mouky. Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo.
-
Z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválejte placku silnou asi 3 mm.
-
Rozehřejte pánev a potřete ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékejte dozlatova až dohněda. Bude to trvat asi 2 – 3 minuty z každé strany.
-
Lokše potřete povidly, zaviňte do ruličky a na talíři posypte mákem.
Poznámka od kuchařky
Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/