Lněný chleba s omládkem

50
- reklama -

Suroviny

Na omládek:
150 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g doždí
180 g hladké mouky
Dále:
190 g vody
2 lžíce oleje
troška drceného kmínu
1,5 lžičky soli
2 lžíce lněného semínka
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
60 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. K hotovému omládku přidáme zbatek přichystaných surovin a uhněteme těsto, které opět necháme asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba, celý ho oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.
    Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).

Poznámka od kuchařky

Chleba je světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz