- reklama -
Suroviny
- Na omládek:
- 150 g vlažné vody
- lžička sladěnky
- 15 g doždí
- 180 g hladké mouky
- Dále:
- 190 g vody
- 2 lžíce oleje
- troška drceného kmínu
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce lněného semínka
- 100 g žitné chlebové mouky
- 220 g pšeničné chlebové mouky
- 60 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek v míse dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.
-
K hotovému omládku přidáme zbatek přichystaných surovin a uhněteme těsto, které opět necháme asi hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba, celý ho oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).
Poznámka od kuchařky
Chleba je světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Kuchařka: cathleen