
Suroviny
- 6 lžic drceného lněného semínka
- 1 lžíce sezamových semínek – nemusí být
- 1/2 lžičky chlebového koření
- sůl
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 3 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme všechny ingredience. Těsto přendáme do zapékací nádoby a necháme chvíli odstát.
-
Pečeme 20 minut na 180°C. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce, aby se bulky ve formě nezapařily.
Poznámka od kuchařky
Lněné semínko se sice dá koupit už namleté (např. v DM drogerii), ale je zbytečně drahé. V DM kupuji 500g balení lněného semínka a melu si ho doma na mlýnku na mák. Další varianta je drtit ho v hmoždíři, ale to je dost zdlouhavé.
Na zapékání se mi osvědčila silikonová forma (bohužel mám jen formu na muffiny, ale aspoň jsou houstičky roztomilé). Na rozdíl od jiných forem se silikon nemusí vymazávat olejem, což je velké plus, protože lněné semínko samo o sobě obsahuje dost oleje.
Ze 6 lžic lněných semínek mi vychází 2 menší bulky-muffinky nebo jedna velká. Bulky jsou měkké a nadýchané. Chuťově se těžko k něčemu přirovnávají, možná k měkkému celozrnnému chlebu.
Velkým plusem tohoto pečiva je fakt, že neobsahuje žádnou mouku, a je tudíž vhodné pro celiaky.
Inspirovala jsem se na http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/ln…, ale recept jsem značně pozměnila.
Tento a další recepty naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.