Lněné bagetky a houstičky bez lepku, mléka a vajec

80
- reklama -

Suroviny

450 g bezlepkové mouky (použila jsem 225 g Marks and Spencer a 225 g Jizerky)
2 lžíce instantní bramborové kaše bez obsahu mléka
2 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce celého lněného semínka
0,5 lžičky mletého kmínu
1,5 kávové lžičky soli
1,5 kávové lžičky cukru
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
430 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa (nejlépe jablečného)

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny odměříme do mísy a promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme všechny tekutiny a zaděláme kynuté těsto. Propracováváme alespoň pět minut.

  3. Bez kynutí ihned zpracujeme na požadované tvary:
    Houstičky – navlhčenýma rukama tvarujeme větší kuličky, které pokládáme do formy na muffiny. Těsto by mělo sahat asi do 2/3 formičky.

    Bagetky – těstem naplníme formu na mini biskupské chlebíčky, opět plníme asi do 2/3 výšky formy.

  4. Těsto necháme ve formách 45 minut kynout. Poté potřeme vlažnou vodou, houstičky nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme lněným semínkem.

  5. Pečeme při 160 °C asi 20 minut (zkoušíme špejlí). Protože těsto neobsahuje vejce ani žádnou tmavou mouku, zůstane na povrchu „škrobově“ bílé i po upečení.

  6. Hotové bagetky a houstičky vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout na plechu a poté přendáme na mřížku nebo dřevěné prkénko, aby dovychladly a současně se nezapařily.

Poznámka od kuchařky

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.