Lívance se švestkovou omáčkou

71
- reklama -

Suroviny
cca 22 lívanců

4 vejce
1 necelý hrnek moučkového cukru
2,5 hrnku polohrubé mouky
2,5 zakysané smetany
mléko na zředění
špetka soli
tuk na vymazání pánve
zmražené švestky
trocha rumu
Solamyl
cukr krystal
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh.

  2. Do žloutků přidáme ostatní suroviny – mouku, cukr, smetanu a špetku soli – vše zamícháme a přimícháme sníh z bílků. Pokud bude těsto moc husté, zředíme trochou mléka. Jakmile těsto bude hotové, začneme dělat omáčku.

  3. Zmražené švestky ponoříme na chvíli do horké vody a potom je nakrájíme na menší kousky a zase je zpět hodíme do vody a chvíli povaříme.

  4. Až budou trochu uvařené, tak ulijeme 3/4 vyvařené vody a do švestek dáme solamyl. Ocukrujeme a přidáme skořici podle chuti.

    Omáčka je uvařená a můžete začít smažit lívance.

Poznámka od kuchařky

Množství švestek si můžete zvolit sami, je to jedno.