Lívance pro mlsné

56
- reklama -

Suroviny
cca 30

300 g polohrubé mouky
1 polévková lžíce cukru krystal
2 vajíčka
500 ml mléka
malá špetka soli
1 polévková lžíce měkkého másla
20 g droždí
Na smažení :
máslo

Postup přípravy receptu

  1. První uděláme kvásek (nejlépe zvolíme vyšší nádobu): vezmeme vlažné mléko, cukr krystal, polévkovou lžíci mouky (polohrubé) a droždí. Zamícháme a necháme vzejít kvásek (mezitím můžeme připravit lívanečník).

  2. V míse smícháme zbylé vlažné mléko s vejci, zahustíme pomocí polohrubé mouky, špetku soli, polévkovou lžíci měkkého másla a naposledy přidáme kvásek a začneme míchat řídké těsto. Těsto necháme v teple vykynout 30 – 45 minút.

  3. Poté rozehřejeme lívanečník, dáme máslo a na to nalijeme těsto. Pečeme lívance.

  4. Můžeme ozdobit tvarohem, jogurtem, ovocem, šlehačkou, marmeládou, nuttelou, skořicí, medem… prostě s čím chceme. Ja dělávám malému synovci takto: na vlažný lívanec natřu vrstvu nuttely, dám šlehačku, maličko posypu Grankem a přidám skořicový polštářek.

Poznámka od kuchařky

Nezapomeňte okomentovat, jak vám chutnalo a popřípadě, zda mi něco chybí.