Litina od Janičky z Kovářova

56
- reklama -

Suroviny
4 porce

3/4 l mléka
3/4 kg polohrubá mouka
4 syrové brambory
2 – 4 vejce – syrové (přesněji vaječný obsah)
česnek (přiměřeně podle chuti, ale bych raději nešetřil)
pepř
sůl
majoránka
škvarky (nejlépe domácí větší velikosti), také může být lžíce sádla
2 kostičky droždí á 42 g(čerstvé, lisované NOLI, Fala)
mák na vysypání pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhat brambory, zalít horkým mlékem, trochu mléka odlít na kvásek. Přidat mouku, vejce, zalít kvasnicema.


    Zobrazit celý recept

  2. Zpracovat těsto, nechat 1 hod. kynout, nalít na vymaštěný, mákem vysypaný plech a znovu nechat chvíli odstát.
    Z množství se připraví asi dva plechy (záleží na jejich velikosti a hloubce).

Poznámka od kuchařky

Pozn.: Škvarkama bych moc nešetřil, na nich vlastně záleží celý princip, že těsto je po upečení vláčné, pórovité a kypré. Chuť je podobná bramboráku, po škvarkách a máku. Jíst se to dá teplé jako hlavní jídlo, nebo i studené jako svačinka nebo „na zajídlo“.