
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 3/4 l mléka
- 3/4 kg polohrubá mouka
- 4 syrové brambory
- 2 – 4 vejce – syrové (přesněji vaječný obsah)
- česnek (přiměřeně podle chuti, ale bych raději nešetřil)
- pepř
- sůl
- majoránka
- škvarky (nejlépe domácí větší velikosti), také může být lžíce sádla
- 2 kostičky droždí á 42 g(čerstvé, lisované NOLI, Fala)
- mák na vysypání pekáče
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhat brambory, zalít horkým mlékem, trochu mléka odlít na kvásek. Přidat mouku, vejce, zalít kvasnicema.
-
Zpracovat těsto, nechat 1 hod. kynout, nalít na vymaštěný, mákem vysypaný plech a znovu nechat chvíli odstát.
Z množství se připraví asi dva plechy (záleží na jejich velikosti a hloubce).
Poznámka od kuchařky
Pozn.: Škvarkama bych moc nešetřil, na nich vlastně záleží celý princip, že těsto je po upečení vláčné, pórovité a kypré. Chuť je podobná bramboráku, po škvarkách a máku. Jíst se to dá teplé jako hlavní jídlo, nebo i studené jako svačinka nebo „na zajídlo“.
Kuchař: clupmi