Litina od Janičky z Kovářova

74
- reklama -

Suroviny
4 porce

3/4 l mléka
3/4 kg polohrubá mouka
4 syrové brambory
2 – 4 vejce – syrové (přesněji vaječný obsah)
česnek (přiměřeně podle chuti, ale bych raději nešetřil)
pepř
sůl
majoránka
škvarky (nejlépe domácí větší velikosti), také může být lžíce sádla
2 kostičky droždí á 42 g(čerstvé, lisované NOLI, Fala)
mák na vysypání pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhat brambory, zalít horkým mlékem, trochu mléka odlít na kvásek. Přidat mouku, vejce, zalít kvasnicema.

  2. Zpracovat těsto, nechat 1 hod. kynout, nalít na vymaštěný, mákem vysypaný plech a znovu nechat chvíli odstát.
    Z množství se připraví asi dva plechy (záleží na jejich velikosti a hloubce).

Poznámka od kuchařky

Pozn.: Škvarkama bych moc nešetřil, na nich vlastně záleží celý princip, že těsto je po upečení vláčné, pórovité a kypré. Chuť je podobná bramboráku, po škvarkách a máku. Jíst se to dá teplé jako hlavní jídlo, nebo i studené jako svačinka nebo „na zajídlo“.