Suroviny
2 porce
- 150 g salátových listů mix z ledového nebo římského salátu, čekanky, dubáčku, little gemu…
- 150 g červené řepy
- 1 lžíce oleje
- sůl
- bílý pepř
- 200 g zakysané smetany
- česnek dle chuti (cca 2 stroužky)
- mléko nebo smetana
Postup přípravy receptu
-
Omyté listy z různých druhů salátu natrháme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou předvařenou nebo předpečenou řepu, zakápneme troškou oleje, mírně osolíme, opepříme a promícháme. Pokud chceme salát podávat později, salát nesolíme, aby se nezačal „vařit“ – vadnout.
-
Do vychlazené zakysané smetany přimícháme rozetřený nebo nastrouhaný česnek dle chuti, můžeme přidat trochu jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka…) osolíme a vymícháme krémový dip. Dle potřeby, požadované hustoty přidáme mléko nebo smetanu.
-
Salát přelijeme česnekovým dipem a můžeme podávat. Kdo rád ořechy, může dozdobit nasucho opraženými vlašskými nebo lískovými jádry.
-
Podáváme jako lehkou večeři nebo svačinu, případně jako přílohu, například ke grilovanému nebo přírodnímu masu.
Poznámka od kuchařky
Kdo neholduje příliš salátům a ví, že by zakoupené saláty nestačil zkonzumovat, může koupit již připravený mix různých druhů, které jsou určeny k přímé konzumaci.