Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- 4 lžíce vody
- 1 malé vejce (nebo 1/2 většího)
- 50 g másla
- 1 vrchovatá lžíce tvarohu
- 1 KL octa
- špetka soli
- —————-
- náplň (jablka, tvaroh ….)
Postup přípravy receptu
-
V hrnku prošleháme vodu, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla,, špetku soli a lžičku octa. Touto směsí zaděláme mouku, smíchanou s tvarohem a vypracujeme rukama pevné těsto – trošku můžeme ještě moukou podsypat. Zpracované těsto necháme asi půl hodiny zabalené odpočinout.
-
Pak je rozdělíme na poloviny. Jednu část položíme na papír na pečení velký jako dno plechu, na kterém závin budeme péct a vyválíme na tenký plát. Potřeme rozehřátým máslem a navrch rozetřeme polovinu náplně (jablka, tvaroh – podle toho, co chcete použít, já dala tvaroh s mákem).
-
Závin opatrně pomocí papíru stočíme, přetočíme spojem dolů a i s papírem jej přendáme na plech. Potřeme zbylým máslem a stejným způsobem připravíme také druhý závin. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 25-30 minut dozlatova. Po upečení můžeme naposledy potřít máslem (s rumem) a pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Zdroj nevím, kdysi dávno jsem si to opsala do sešitu. Těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje, netrhá se a určitě by šlo naplnit i naslano.