
Suroviny
velký plech ( 40 x 30 cm )
- Na těsto:
- 500 g listového těsta ( mražené necháme povolit )
- Na pošírování hrušek:
- 5 – 6 zralých ale pevných hrušek
- 200 ml bílého vína
- 100 g krupicového cukru
- hvězdička badyánu ( není nutná )
- 2 lžíce citronové šťávy
- Na krém:
- 40 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany min. 3O%
- 150 g krupicového cukru
- A ještě:
- 2 – 3 hrsti jader vlašských ořechů
- (pečící papír a velký plech se zvýšeným okrajem)
Postup přípravy receptu
-
Pokud máme listové těsto zmražené, necháme ho s předstihem povolit do úplného rozmrazení.
-
Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme napůl a každou půlku na tři nebo čtyři dílky, záleží na velikosti hrušek. Rozkrojené pak pokapeme citronovou šťávou.
-
Do hrnce, ve kterém budeme hrušky pošírovat, nalijeme odměřené množství vína, přidáme cukr a uvedeme do varu. Můžeme, ale nemusíme, přidat hvězdičku badyánu.
-
Po 5 minutách varu, přihodíme hrušky, snížíme intenzitu varu a táhneme na velmi mírném plameni 10 minut. Sirup se nesmí vařit, teplota sirupového rozvaru by neměla přesáhnou 95°C. Hrušky nesmí být rozvařené, musí zůstat tvrdé, chrupavé, jenom zesklovatí, to je to pošírování.
-
Sem tam s hrncem „pohneme. Po 10 minutách hrušky scedíme do sítka a necháme částečně vychladnout. Tekutinu nevyléváme, to by byla veliká škoda. Může posloužit např. jako základ pro svařené víno.
-
Připravíme si těsto, které si rozdělíme na 2 stejné poloviny. Máme 3 způsoby, jak s těstem pracovat:
1. způsob: ustřihneme kus pečícího papíru velikost plechu a těsto pomocí válečku vyválíme na něm a pak přeneseme na plech.
2. způsob: papírem vysteleme plech a těsto vyválíme přímo v něm.
3. způsob: klasicky, na pomoučněné podložce vyválíme plát těsta o velikosti plechu a přeneseme ho na plech, vystlaným pečícím papírem. Druhý plát těsta rozválíme jak chceme, ale musíme docílit stejné velikosti jako u těsta spodního. -
Připravíme si krém: mléko uvedeme do varu. Zvlášť v míse ušleháme žloutky s moukou. K této směsi přilijeme vařící mléko, přidáme cukr, prošleháme metličkou a zjemníme přidáním smetany. Nevaříme.
-
Ořechy dáme do mikrotenového pytlíku a potlučeme paličkou na maso. Na plát vyváleného těsta rozložíme s odstupy plátky hrušek. Poházíme ořechovou drtí, přelijeme polovinou krémové zálivky.
-
A nyní na takto připravené těsto s tím vším, přeneseme druhou část vyváleného těsta (viz foto postup). Do propadlin dáme zbývající hrušky (ty, co nám zbudou, sníme a s nikým se nedělíme) a dále postupujeme stejně, jako u spodní vrstvy, tzn. poházíme ořeším.
-
Polijeme zbývajícím krémem a vložíme do trouby. Pečeme 40 minut při teplotě 170°C.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala ne ve Vlastě, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v Knihovničce receptů září 09/12.
Moučník je prostě úžasný, kdo odzkouší, nebude litovat. Kombinace šťavnatých, voňavých hrušek, křupavých ořechů a rozplývajícího se listového těsta, prostě nemá chybu 🙂
Doufám, že oceníte fotopostup. Zejména pak Mr. Max Braun, na kterého jsem s láskou vzpomínala celé dopoledne, které jsem strávila, právě díky onomu fotopostupu, v kuchyni, s foťákem na krku.
Tentokrát jsem se držela přesně receptu a přidala jen ten badyán a citronovou šťávu.
P.S. mohlo by se zdát, že příprava tohoto moučníku je poněkud složitá.. opak je pravdou. Jen jsem to, aspoň myslím, rozepsala podrobně, aby mohli udělat i ti méně zkušenejší.
Moučník můžeme podávat horký, s kopečkem dobré zmrzliny, nebo studený a třeba dozdobit zbytkem šlehačky, kterou ušleháme. Dobrou chuť.
A ještě něco: čím víc ořechů dáte, tím víc to bude MLASK! A klidně nahrubo, sem tam může být i celý.. ty ořechy jsou velmi, velmi jedlé…









