Liptovské droby

167
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg brambor
100 g škvarků
sůl
pepř
1 menší cibule
česnek
sůl
pepř
_______
vepřová střívka

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory nastrouháme na jemno, česnek také (nebo ho prolisujeme), cibuli jsem také nastrouhala (i když to docela štípalo v očích), škvarky umeleme.

  2. V míse vše smícháme, včetně koření. Propláchneme střívka a hmotu do nich plníme a špejlujeme, jako jitrnice. Jde to do tenčích i tlustších, já dělala silné, asi velikost jitrnic.

  3. Dáme vařit vodu a „klobásky“ opatrně vaříme, spíš mírným plamenem a hlídáme, aby to celé nepopraskalo. Vaříme cca 10 minut.

  4. Nakonec je ještě dozlatova osmahneme na sádle z obou stran, případně upečeme v troubě na sádlem vymazaném plechu. Opět spíš pozvolněji, ať neprasknou.

Poznámka od kuchařky

Je to slovenské jídlo, na našem oblíbením Liptově se prodává v některých větších Coopech a v řeznictvích, je to moc velká dobrota. Okořenit jde dle chuti, klidně i majoránkou. Na internetu jsou kromě tohoto receptu i recepty, kde je maso místo škvarků nebo obojí, ale ty, co jsme si koupili, byly se škvarky a moc mi to takhle chutnalo.