Suroviny
4 porce
- 1 kg brambor
- 100 g škvarků
- sůl
- pepř
- 1 menší cibule
- česnek
- sůl
- pepř
- _______
- vepřová střívka
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory nastrouháme na jemno, česnek také (nebo ho prolisujeme), cibuli jsem také nastrouhala (i když to docela štípalo v očích), škvarky umeleme.
-
V míse vše smícháme, včetně koření. Propláchneme střívka a hmotu do nich plníme a špejlujeme, jako jitrnice. Jde to do tenčích i tlustších, já dělala silné, asi velikost jitrnic.
-
Dáme vařit vodu a „klobásky“ opatrně vaříme, spíš mírným plamenem a hlídáme, aby to celé nepopraskalo. Vaříme cca 10 minut.
-
Nakonec je ještě dozlatova osmahneme na sádle z obou stran, případně upečeme v troubě na sádlem vymazaném plechu. Opět spíš pozvolněji, ať neprasknou.
Poznámka od kuchařky
Je to slovenské jídlo, na našem oblíbením Liptově se prodává v některých větších Coopech a v řeznictvích, je to moc velká dobrota. Okořenit jde dle chuti, klidně i majoránkou. Na internetu jsou kromě tohoto receptu i recepty, kde je maso místo škvarků nebo obojí, ale ty, co jsme si koupili, byly se škvarky a moc mi to takhle chutnalo.