Líný chleba pro trpělivé pekařky

96
- reklama -

Suroviny

40 g žitného pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
přibližně 2 dcl vody
Dále:
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké pšeničné mouky
asi 1,5 – 2 dcl vody
zhruba 2 vrchovaté lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. 40 g žitného pravidelně krmeného kvásku smísíme s 200 g žitné chlebové mouky, přiléváme postupně zhruba 2 dcl vody a pořádně smícháme. Takto necháme v míse na teplém místě zakryté utěrkou asi 12 hodin kvasit.

  2. Po uplynutí 12 hodin můžeme pracovat dále a to tak, že přidáváme 150 g pšeničné chlebové a 150 g hladké pšeničné mouky. Pokud nemáte pšeničnou chlebovou, dejte rovnou 300 g hladké mouky. Vodu přilévejte opatrně a postupně. Přidáme dvě lžičky kmínu a dvě lžičky soli. Zpracováváme těsto, nejlépe hnětačem asi 10 minut.

  3. Poté necháme na ošatce 2-3 hodiny kynout, ale je to jen přibližný čas, uvidíte, jak si těsto povede. Ošatku opět přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, aby chléb pracoval. Z ošatky vyklopíme a pečeme.

  4. Asi za 10 minut orosíme chleba v troubě vodou a necháme dál péct.

Poznámka od kuchařky

http://www.woman-today.cz

Protože moje zkušenost je taková, že peču v remosce, berte dobu peční jako orientační. Ačkoliv mnohé recepty na chleba požadují pořádně rozehřátou troubu, tak tento kváskový chleba se mi vyplatilo naopak dávat do cca 5 minut předehřáté remosky a péci zhruba 50 minut.