
Suroviny
    
- 40 g žitného pravidelně krmeného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- přibližně 2 dcl vody
- Dále:
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- asi 1,5 – 2 dcl vody
- zhruba 2 vrchovaté lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
- 
40 g žitného pravidelně krmeného kvásku smísíme s 200 g žitné chlebové mouky, přiléváme postupně zhruba 2 dcl vody a pořádně smícháme. Takto necháme v míse na teplém místě zakryté utěrkou asi 12 hodin kvasit. 
- 
Po uplynutí 12 hodin můžeme pracovat dále a to tak, že přidáváme 150 g pšeničné chlebové a 150 g hladké pšeničné mouky. Pokud nemáte pšeničnou chlebovou, dejte rovnou 300 g hladké mouky. Vodu přilévejte opatrně a postupně. Přidáme dvě lžičky kmínu a dvě lžičky soli. Zpracováváme těsto, nejlépe hnětačem asi 10 minut. 
- 
Poté necháme na ošatce 2-3 hodiny kynout, ale je to jen přibližný čas, uvidíte, jak si těsto povede. Ošatku opět přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, aby chléb pracoval. Z ošatky vyklopíme a pečeme. 
- 
Asi za 10 minut orosíme chleba v troubě vodou a necháme dál péct. 
Poznámka od kuchařky
Protože moje zkušenost je taková, že peču v remosce, berte dobu peční jako orientační. Ačkoliv mnohé recepty na chleba požadují pořádně rozehřátou troubu, tak tento kváskový chleba se mi vyplatilo naopak dávat do cca 5 minut předehřáté remosky a péci zhruba 50 minut.
 
            