Linecký rybízový koláč pod sněhem

236
- reklama -

Suroviny
plech

Linecké těsto:
300 g hldké mouky
100 g cukru
150 g tuku
2 žloutky
lžíce mléka
vanilka
citronová kůra (podle chuti a potřeby)
0,5 kg rybíz čerstvý (nebo rybízová zavařenina)
sníh:
4-6 bílků
80 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme rukou hladké těsto, necháme odpočinout a vyválíme na velikost formy, množství odpovídá menšímu plechu.


    Zobrazit celý recept

  2. Rybíz svaříme s cukrem a zahustíme škrobem, rozetřeme na korpus.

  3. Pečeme při 200°C asi 20 min, dokud okraje nezezlátnou.

  4. Z bílků vyšleháme sníh a zašleháme do něj cukr spíš podle chuti než podle receptu. Sníh navršíme na upečený koláč a vrátíme do trouby na 5-10 minut jen než povrch lehce zezlátne.

Poznámka od kuchařky

Dřív jsem dělala z rybízu bublaninu a už se nám to trochu přejídalo. Nápad mám od sousedky a koláč je to výborný, rybíz v něm není tolik výrazný a semínka snadno přehlédnete. Perfektní na léto s bohatou úrodou rybízu.

Recept není pro začátečníky, ani pro ty, kdo chtějí přesně dodržovat postupy 🙂