- reklama -
Suroviny
plech
- Linecké těsto:
- 300 g hldké mouky
- 100 g cukru
- 150 g tuku
- 2 žloutky
- lžíce mléka
- vanilka
- citronová kůra (podle chuti a potřeby)
- 0,5 kg rybíz čerstvý (nebo rybízová zavařenina)
- sníh:
- 4-6 bílků
- 80 g cukru
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme rukou hladké těsto, necháme odpočinout a vyválíme na velikost formy, množství odpovídá menšímu plechu.
-
Rybíz svaříme s cukrem a zahustíme škrobem, rozetřeme na korpus.
-
Pečeme při 200°C asi 20 min, dokud okraje nezezlátnou.
-
Z bílků vyšleháme sníh a zašleháme do něj cukr spíš podle chuti než podle receptu. Sníh navršíme na upečený koláč a vrátíme do trouby na 5-10 minut jen než povrch lehce zezlátne.
Poznámka od kuchařky
Dřív jsem dělala z rybízu bublaninu a už se nám to trochu přejídalo. Nápad mám od sousedky a koláč je to výborný, rybíz v něm není tolik výrazný a semínka snadno přehlédnete. Perfektní na léto s bohatou úrodou rybízu.
Recept není pro začátečníky, ani pro ty, kdo chtějí přesně dodržovat postupy 🙂
Kuchařka: Daranea