Linecký koláč s marmeládou

102
- reklama -

Suroviny

250 g hl. mouky
150 g másla
1 vejce
80 g cukru moučka
domácí marmeláda rybízová (nebo malinová)
bílek na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosijeme spolu s cukrem na vál, přidáme do důlku vejce, nastrouháme máslo a zpracujeme na hladké těsto.

  2. Dáme do lednice na cca 1 hodinu.

  3. Vyválíme plát, přendáme do vymazané a vysypané formy.

  4. Přebytečné těsto odkrojíme, vyválíme a rádýlkem nakrájíme na proužky.

  5. Do formy s těstem rozetřeme dostatek marmelády, poklademe křížem proužky těsta, pomažeme bílkem a dáme péct na 175°C (dle trouby) do červena.

  6. Po vychladnutí jde koláč krásně vyklopit a přendat.

Poznámka od kuchařky

Můžeme místo marmelády plnit náplní tvarohovou, pudinkovou, povidlovou. Těsto s úspěchem používám na košíčky, vánoční slepované a jiné. Dobře se s ním pracuje, nelepí. Formu mám starou plechovou, proto vymazáno a vysypáno.