
- reklama -
Suroviny
- 250 g hl. mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 80 g cukru moučka
- domácí marmeláda rybízová (nebo malinová)
- bílek na potření
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme spolu s cukrem na vál, přidáme do důlku vejce, nastrouháme máslo a zpracujeme na hladké těsto.
-
Dáme do lednice na cca 1 hodinu.
-
Vyválíme plát, přendáme do vymazané a vysypané formy.
-
Přebytečné těsto odkrojíme, vyválíme a rádýlkem nakrájíme na proužky.
-
Do formy s těstem rozetřeme dostatek marmelády, poklademe křížem proužky těsta, pomažeme bílkem a dáme péct na 175°C (dle trouby) do červena.
-
Po vychladnutí jde koláč krásně vyklopit a přendat.
Poznámka od kuchařky
Můžeme místo marmelády plnit náplní tvarohovou, pudinkovou, povidlovou. Těsto s úspěchem používám na košíčky, vánoční slepované a jiné. Dobře se s ním pracuje, nelepí. Formu mám starou plechovou, proto vymazáno a vysypáno.
Kuchařka: mirca75









