
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- Jablečná směs:
- 8 jablek
- 100 g cukru krupice
- 3 sáčky skořicového cukru
- 2 lžíce rumu
- 50 g vanilkového pudinkového prášku
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžíce másla
- Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 30 g másla
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 lžička medu
Postup přípravy receptu
-
Těsto: z mouky, cukrů, másla a vejce vypracujeme linecké těsto, které vyválíme a vyložíme jím dno a stěny tukem vymazané formy (plech, koláčová nebo dortová forma). Těsto poklademe horkou jablečnou směsí a posypeme drobenkou. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
-
Jablečná směs: oloupaná jablka nakrájíme na plátky a dáme do kastrolu. Přidáme krupicový a skořicový cukr, ořechy, rozinky a máslo a chvilku na mírném ohni podusíme, až jablka změknou. Potom dochutíme rumem, zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody a krátce podusíme, až směs zhoustne.
-
Drobenka: mouku, cukr, skořicový cukr, změklé máslo a med promneme v prstech, až vznikne jemná sypká drobenka.
Kuchařka: Tana K