Linecké tvarohové dortíky

69
- reklama -

Suroviny

Těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru moučky
2 žloutky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
Náplň:
2 bílky
1 vejce
250 g tvarohu ve vaničce
2-3 lžíce cukru moučky (podle chuti)
1 vanilkový pudinkový prášek
vanilkový extrakt nebo 1 lžíce rumu
2 lžíce mletého máku
drobnější ovoce (maliny, jahody, ostružiny..)

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme klasické linecké těsto a necháme ho chvíli v chladu odpočinout, než připravíme náplň.


    Zobrazit celý recept

  2. Všechny tři bílky vyšleháme dotuha, zašleháme i cukr. Pak přišleháme žloutek a přimícháme ostatní suroviny – tvaroh, vanilkový extrakt, pudinkový prášek a mák.

  3. Připravíme přiměřeně velký pekáček – z tohoto množství tak 25×25 cm (nebo můžeme i větší, který celý nezaplníme.

  4. Polovinu těsta rozválíme – ideálně na pečícím papíru – na sílu cca 0,5 cm a kulatým vykrajovátkem (zhruba 5 cm v průměru) vykrájíme 20 koleček. Menším vykrajovátkem jim prokrojíme i středy a připravená kolečka odložíme. Zbytek těsta rozválíme na pečícím papíru na velikost cca 20×25 cm a přeneseme i s papírem na plech.

  5. Na připravené těsto rozetřeme náplň (neteče, není problém ukončit v polovině plechu). Pak vyskládáme kolečka tak, abychom náplň i spodní těsto zakryli (mělo by vyjít 4×5 ks). Do vykrojeného otvoru každého kolečka dáme kousek ovoce – malinu, jahodu, ostružinu. Ideální je, když nepřesahuje na těsto, aby se při pečení nezabarvilo tak, jako se to stalo mně.

  6. Potom už jen upečeme – asi 25 minut v troubě vyhřáté na 170 st. Ještě teplé pomocí většího vykrajovátka vykrájíme dortíky a pocukrujeme je.

Poznámka od kuchařky

inspirace na netu – velmi upraveno 😀