Suroviny
- Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- Náplň:
- 2 bílky
- 1 vejce
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 2-3 lžíce cukru moučky (podle chuti)
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- vanilkový extrakt nebo 1 lžíce rumu
- 2 lžíce mletého máku
- drobnější ovoce (maliny, jahody, ostružiny..)
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto vypracujeme klasické linecké těsto a necháme ho chvíli v chladu odpočinout, než připravíme náplň.
-
Všechny tři bílky vyšleháme dotuha, zašleháme i cukr. Pak přišleháme žloutek a přimícháme ostatní suroviny – tvaroh, vanilkový extrakt, pudinkový prášek a mák.
-
Připravíme přiměřeně velký pekáček – z tohoto množství tak 25×25 cm (nebo můžeme i větší, který celý nezaplníme.
-
Polovinu těsta rozválíme – ideálně na pečícím papíru – na sílu cca 0,5 cm a kulatým vykrajovátkem (zhruba 5 cm v průměru) vykrájíme 20 koleček. Menším vykrajovátkem jim prokrojíme i středy a připravená kolečka odložíme. Zbytek těsta rozválíme na pečícím papíru na velikost cca 20×25 cm a přeneseme i s papírem na plech.
-
Na připravené těsto rozetřeme náplň (neteče, není problém ukončit v polovině plechu). Pak vyskládáme kolečka tak, abychom náplň i spodní těsto zakryli (mělo by vyjít 4×5 ks). Do vykrojeného otvoru každého kolečka dáme kousek ovoce – malinu, jahodu, ostružinu. Ideální je, když nepřesahuje na těsto, aby se při pečení nezabarvilo tak, jako se to stalo mně.
-
Potom už jen upečeme – asi 25 minut v troubě vyhřáté na 170 st. Ještě teplé pomocí většího vykrajovátka vykrájíme dortíky a pocukrujeme je.
Poznámka od kuchařky
inspirace na netu – velmi upraveno 😀