Linecké těsto z cukrářského učiliště“ pro začátečníky“

90
- reklama -

Suroviny
z uvedených surovin je 1kg těsta

470 g hladké mouky světlé
150 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
310 g Hery
1 celé vejce
citronová kůra z 1 citronu
hladká mouka
rybízová marmeláda
pečící papír

Postup přípravy receptu

  1. Do velké hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek. do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme. Těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).

  2. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm.

  3. Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které máčíme vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.

  4. Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý). Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl.

  5. Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.

Poznámka od kuchařky

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci v letech 1964/1966 učila na cukrářku.Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje.

Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse,tolik se kolem nenašpiní:-)

Na slepování používám rybízovou marmeládu od Terezky

http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm…