Suroviny
- 250 g másla (změklého)
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce (velikosti L)
- 250 g lískových oříšků (strouhaných nebo mandlí – když dáte loupané mandle, bude těsto světlé)
- 380 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mleté vanilky
- trošku hřebíčku (mletého)
- na slepení:
- rybízová marmeláda (nebo malinová)
Postup přípravy receptu
-
Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme oříšky a mouku, vypracujeme těsto. Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a polovině z nich vykrojíme otvory.
-
Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátým džemem (dala jsem malinový) a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se na rakouských webech.
Na začátku byl linecký dort – křehké máslové těsto s oříšky a kořením, naplněné dobrým červeným džemem, většinou z červeného rybízu nebo malin. První recepty na dort pochází zhruba ze 17. století a je to pravděpodobně první dort jako takový. Až mnohem později někdo přišel s nápadem ze stejného těsta i náplně vytvořit malé koláčky, jednoporcové do ruky. A tak vznikly „oči“ – Linzer augen. První zápis v kuchařské knize je z roku 1929. Původně měly v průměru 8-10 cm. Jako vánoční cukroví je udělejte menší 🙂