Linecké – původní recept

57
- reklama -

Suroviny

250 g másla (změklého)
125 g moučkového cukru
1 vejce (velikosti L)
250 g lískových oříšků (strouhaných nebo mandlí – když dáte loupané mandle, bude těsto světlé)
380 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
špetka mleté vanilky
trošku hřebíčku (mletého)
na slepení:
rybízová marmeláda (nebo malinová)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme oříšky a mouku, vypracujeme těsto. Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a polovině z nich vykrojíme otvory.


    Zobrazit celý recept

  2. Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed.

  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátým džemem (dala jsem malinový) a pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Inspirovala jsem se na rakouských webech.

Na začátku byl linecký dort – křehké máslové těsto s oříšky a kořením, naplněné dobrým červeným džemem, většinou z červeného rybízu nebo malin. První recepty na dort pochází zhruba ze 17. století a je to pravděpodobně první dort jako takový. Až mnohem později někdo přišel s nápadem ze stejného těsta i náplně vytvořit malé koláčky, jednoporcové do ruky. A tak vznikly „oči“ – Linzer augen. První zápis v kuchařské knize je z roku 1929. Původně měly v průměru 8-10 cm. Jako vánoční cukroví je udělejte menší 🙂