
Suroviny
- 270 g hladké mouky
- 30 g velmi jemně mletých mandlí
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- trocha nastrouhané citronové kůry
Postup přípravy receptu
-
Postup č.1
Studené máslo rychle nakrájíme na plátky a s ostatními surovinami vložíme do mísy robota s hnětacími háky. Pustíme na nízkou rychlost až získáme masu podobnou drobence. Vyjmeme a studenýma rukama velmi rychle propracujeme, uděláme váleček, zabalíme do fólie a uložíme do chladu alespoň na dvě hodiny. -
Postup č.2
Nasekané studené máslo a ostatní suroviny dáme na vál a co nejrychleji studenýma rukama propracujeme. Opět viz výše – uložíme do chladu. -
Rozehřejeme troubu na 170 st. Kousky těsta postupně rozválíme, vykrájíme požadované tvary a na plechu pokrytém pečícím papírem vložíme do trouby. Hlídáme, cca 8 minut, do nepatrného zrůžovění krajů. Vyjmeme a na mřížce necháme vychladnout. Zvlášť dáváme na plechy nevykrájené a vykrájené tvary – ty potřebují i minutku méně času v troubě.
NIKDY při rozvalování nepodsypáváme moukou! Ideální je použít mikrotenovou folii pod těsto i na těsto. Těsto zbylé po vykrájení velmi rychle zpracujeme a pokračujeme do spotřebování těsta. -
Slepujeme oblíbenou marmeládou – je šikovné si ji dát do zdobičky, trochu stříknout na spodní kousky a přilepit horní s dírkou, ten ještě před slepením poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Se základem 3:2:1 lze experimentovat. Mandlí je možno dát víc – ale nepřekročila bych 50 g, opražením nasucho před mletím se zvýrazní mandlová chuť. Můžeme použít i mleté ořechy, ale tam ubrat mouku i máslo – např. 40 g ořechů = o 30 g méně mouky a o 10 g méně másla. No a také lze – a doporučuji – k základu přidat nemletý mák, na toto množství cca 2 vrchovaté PL, a slepovat lemon curdem. Tyhle makové necukrujeme.









