Linecké mandlové

221
- reklama -

Suroviny

270 g hladké mouky
30 g velmi jemně mletých mandlí
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
trocha nastrouhané citronové kůry

Postup přípravy receptu

  1. Postup č.1
    Studené máslo rychle nakrájíme na plátky a s ostatními surovinami vložíme do mísy robota s hnětacími háky. Pustíme na nízkou rychlost až získáme masu podobnou drobence. Vyjmeme a studenýma rukama velmi rychle propracujeme, uděláme váleček, zabalíme do fólie a uložíme do chladu alespoň na dvě hodiny.

  2. Postup č.2
    Nasekané studené máslo a ostatní suroviny dáme na vál a co nejrychleji studenýma rukama propracujeme. Opět viz výše – uložíme do chladu.

  3. Rozehřejeme troubu na 170 st. Kousky těsta postupně rozválíme, vykrájíme požadované tvary a na plechu pokrytém pečícím papírem vložíme do trouby. Hlídáme, cca 8 minut, do nepatrného zrůžovění krajů. Vyjmeme a na mřížce necháme vychladnout. Zvlášť dáváme na plechy nevykrájené a vykrájené tvary – ty potřebují i minutku méně času v troubě.
    NIKDY při rozvalování nepodsypáváme moukou! Ideální je použít mikrotenovou folii pod těsto i na těsto. Těsto zbylé po vykrájení velmi rychle zpracujeme a pokračujeme do spotřebování těsta.

  4. Slepujeme oblíbenou marmeládou – je šikovné si ji dát do zdobičky, trochu stříknout na spodní kousky a přilepit horní s dírkou, ten ještě před slepením poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Se základem 3:2:1 lze experimentovat. Mandlí je možno dát víc – ale nepřekročila bych 50 g, opražením nasucho před mletím se zvýrazní mandlová chuť. Můžeme použít i mleté ořechy, ale tam ubrat mouku i máslo – např. 40 g ořechů = o 30 g méně mouky a o 10 g méně másla. No a také lze – a doporučuji – k základu přidat nemletý mák, na toto množství cca 2 vrchovaté PL, a slepovat lemon curdem. Tyhle makové necukrujeme.