Linecké koláčky s tvarohem

64
- reklama -

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek schovejte na později)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžičku rumu
Trocha mléka (4 lžíce)
Náplň:
500 g tvarohu v alobalu
100 g krupicového cukru
lžička vanilkového extraktu
(lze nahradit vanilkovým cukrem – o to méně dejte krupicového cukru)
2 žloutky
rozinky
Dokončení:
rozpuštěné máslo + trocha rumu
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota nasypte moučkový cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a vše společně utřete. Dále přidejte 1 celé vejce, 1 žloutek, lžičku rumu a vše dál šlehejte.


    Zobrazit celý recept

  2. K hladké mouce přisypte prášek do pečiva a promíchejte. Mouku poté postupně přidávejte do směsi v míse od robota. Podle potřeby přidávejte po lžicích mléko tak, aby vzniklo nelepivé těsto.

  3. Těsto přendejte na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujte, aby bylo hladké. Zabalte těsto do sáčku a dejte na chvíli do lednice.

  4. Mezitím připravte náplň.
    Do mísy dejte tvaroh. Přisypte krupicový cukr, žloutky, vanilkový extrakt a vše rozmíchejte dohladka.

  5. Těsto opět přendejte na pomoučněnou plochu a vyválejte ho na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujte kolečka a ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

  6. Rozšlehaným bílkem potřete okraje koláčků.

  7. Tvarohovou náplň vložte do zdobícího sáčku s větší špičkou. Sáček neplňte po okraj, náplň je hutná a slabší sáček by mohl prasknout. Náplň nastříkejte na koláčky.

  8. Do středu každého koláčku dejte rozinku.

  9. Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a koláčky pečte 20 minut.

  10. Koláčky ihned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu, pocukrujte a nechte vychladnout.

  11. Do tvarohové náplně můžete nastrouhat citronovou kůru a rozinku nahradit marmeládou.
    Z celé dávky zde uvedené jsem připravila 26 skvělých koláčků. Průměr skleničky byl 6,5 cm.