Suroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 1 celé vejce
- 1 žloutek (bílek schovejte na později)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku rumu
- Trocha mléka (4 lžíce)
- Náplň:
- 500 g tvarohu v alobalu
- 100 g krupicového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- (lze nahradit vanilkovým cukrem – o to méně dejte krupicového cukru)
- 2 žloutky
- rozinky
- Dokončení:
- rozpuštěné máslo + trocha rumu
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota nasypte moučkový cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a vše společně utřete. Dále přidejte 1 celé vejce, 1 žloutek, lžičku rumu a vše dál šlehejte.
-
K hladké mouce přisypte prášek do pečiva a promíchejte. Mouku poté postupně přidávejte do směsi v míse od robota. Podle potřeby přidávejte po lžicích mléko tak, aby vzniklo nelepivé těsto.
-
Těsto přendejte na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujte, aby bylo hladké. Zabalte těsto do sáčku a dejte na chvíli do lednice.
-
Mezitím připravte náplň.
Do mísy dejte tvaroh. Přisypte krupicový cukr, žloutky, vanilkový extrakt a vše rozmíchejte dohladka. -
Těsto opět přendejte na pomoučněnou plochu a vyválejte ho na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujte kolečka a ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
-
Rozšlehaným bílkem potřete okraje koláčků.
-
Tvarohovou náplň vložte do zdobícího sáčku s větší špičkou. Sáček neplňte po okraj, náplň je hutná a slabší sáček by mohl prasknout. Náplň nastříkejte na koláčky.
-
Do středu každého koláčku dejte rozinku.
-
Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a koláčky pečte 20 minut.
-
Koláčky ihned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu, pocukrujte a nechte vychladnout.
-
Do tvarohové náplně můžete nastrouhat citronovou kůru a rozinku nahradit marmeládou.
Z celé dávky zde uvedené jsem připravila 26 skvělých koláčků. Průměr skleničky byl 6,5 cm.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/H03mF3Y9TBc