
Suroviny
60 porcí
- 210 g cukru moučka
- 630 g hladké mouky
- 400 g tuku nebo másla (u mě Hera)
- 2 žloutky
- citronová kůra
Postup přípravy receptu
-
Máslo nebo Heru necháme povolit (trochu změknout).
-
Mouku a cukr prosijeme do misky, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, máslo nebo tuk a žloutky. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout.
-
Pak vyválíme a vykrajujeme tvary dle libosti.
-
Plníme krémem nebo marmeládou.
-
Někdo nechává odležet, já mažu marmeládou v den upečení, jen nechávám kousky vychladnout. Cukroví je hned měkké a měkké zůstane i když ho uděláte tři týdny dopředu 🙂
Poznámka od kuchařky
Pokud máme strach, že cukroví nezměkne – což se mi ještě nestalo 🙂 – můžeme do marmelády, kterou lepíme přidat trochu ovocného čaje. Hlavně kupovaná marmeláda, která je většinou spíš želé, se tím naředí a jde to pak lépe mazat. Pokud s těstem pracujete, je lepší si vždy kousek na vyválení odkrojit a zbytek těsta dát zpátky do lednice. Jak je těsto moc v teple, musí se pak hodně podsypávat,protože už se lepí a tvary se v troubě pak deformují. Recept mám již několik let od kamarádčiny babičky a jsem s ním spokojená.