Linecké cukroví

56
- reklama -

Suroviny
60 porcí

210 g cukru moučka
630 g hladké mouky
400 g tuku nebo másla (u mě Hera)
2 žloutky
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nebo Heru necháme povolit (trochu změknout).

  2. Mouku a cukr prosijeme do misky, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, máslo nebo tuk a žloutky. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout.

  3. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary dle libosti.

  4. Plníme krémem nebo marmeládou.

  5. Někdo nechává odležet, já mažu marmeládou v den upečení, jen nechávám kousky vychladnout. Cukroví je hned měkké a měkké zůstane i když ho uděláte tři týdny dopředu 🙂

Poznámka od kuchařky

Pokud máme strach, že cukroví nezměkne – což se mi ještě nestalo 🙂 – můžeme do marmelády, kterou lepíme přidat trochu ovocného čaje. Hlavně kupovaná marmeláda, která je většinou spíš želé, se tím naředí a jde to pak lépe mazat. Pokud s těstem pracujete, je lepší si vždy kousek na vyválení odkrojit a zbytek těsta dát zpátky do lednice. Jak je těsto moc v teple, musí se pak hodně podsypávat,protože už se lepí a tvary se v troubě pak deformují. Recept mám již několik let od kamarádčiny babičky a jsem s ním spokojená.