
- reklama -
Suroviny
- Lín (počet ryb podle počtu strávníků) – nejlepší jsou menší, kolem 200 g
- ocet
- sůl
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- kořenová zelenina:
- mrkev
- petržel
- celer
- cibule
- citrón a
- máslo na polití
Postup přípravy receptu
-
Vykuchané líny neškrábeme ani neumýváme, aby na jejich kůži zůstal přirozený sliz. Stočíme je do téměř kruhu a svážeme jim hlavu co nejblíže k ocásku.
-
Polijeme je vřícím octem, nádherně zmodrají. Necháme je chvilku odležet a pak vložíme do okyselené, silně osolené vody, kam přidáme i koření, zeleninu a krájený citrón. Když začnou vařit, snížíme teplotu a ryby táhneme asi 15 minut v tomto vývaru.
-
Pak opatrně vyndáme (aby se co nejméně poškodil modrý povrch kůže), odstraníme provázek, ryby polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou.
-
Vychlazené líny namodro je možné zalévat do aspiku.
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy Miloše Štěpničky, který je pro mě, co se rybích receptů týká, tím nejlepším 🙂
Kuchařka: cathleen









