
Suroviny
- 300 g lasagne
- 1 lilek
- olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 6 ks velkých žampionů
- 500 g pasírování rajčat
- sůl
- pepř
- bazalka
- oregano
- Na bešamel:
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- 200 g strouhaný tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
-
Baklažán ošúpeme, pokrájame na drobno, osolíme a necháme vypotiť cca hodinu. Potom na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme vyžmýkaný baklažán, cesnak, drobno pokrájané huby, dusíme, pridáme pasírované paradajky (alebo šťavu), okoreníme korením čiernym a bazalkou a oreganom, dosolíme, trochu podlejeme vodou a varíme cca 10 min. Možno pridať trochu cukru.
-
Na oleji osmažíme múku, zalejeme mliekom, rozšľaháme, povaríme, osolíme.
-
Do pekáčika dáme na dno tenkú vrstvu bešamelu, na to rozložíme vrstvu suchých lasagní, baklažánovú zmes, niekoľko lyžičiek bešamelu – pokvapkáme, znovu lasagne, baklažánová zmes, lasagne, atď. celkovo som mala 4 vrstvy cestovín, na vrchu bešamel, štedro posypať syrom.
-
Necháme odstáť aspoň 1 hodinu, potom upečieme – cca 40 min 180 stupňov, spočiatku pod alobalom.