Suroviny
4 porce
- 2 lilky
- 200 ml smetany
- 120 g taveného sýra (Pribina s máslem)
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- mléko na povolení
- 2 lžíce nasekaných bylinek dle chuti:
- petrželka
- pažitka
- libeček
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na cca 1cm silná kolečka, osolíme a necháme odležet čtvrt hodiny.
-
Potom kolečka osušíme papírovou utěrkou, obrátíme, zlehka osolíme a necháme ležet dalších patnáct minut.
-
Osušená kolečka lilku potřeme z obou stran olivovým olejem a poskládáme na plech.
-
Pečeme asi 20 minut při 200°C.
-
Mezitím rozehřejeme máslo a až přestane bublat, přidáme hladkou mouku.
-
Prosmahneme a zalijeme smetanou.
-
Snížíme teplotu, přidáme tavený sýr, česnek utřený se solí a zhruba 20 minut při průběžného prošlehávání necháme probublávat, až se vytvoří hustá omáčka, kterou dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
-
Během vaření omáčku povolujeme mlékem.
-
Opečená kolečka lilku přendáme do zapékací misky, přelijeme sýrovou omáčkou a vrátíme do trouby, kde pokrm zapékáme asi 15 minut.
-
Podáváme s vařenými brambory, které pokapeme rozpuštěným máslem.