Lilek zapečený se sýrovo-smetanovou omáčkou

144
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 lilky
200 ml smetany
120 g taveného sýra (Pribina s máslem)
2 stroužky česneku
olivový olej
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
mléko na povolení
2 lžíce nasekaných bylinek dle chuti:
petrželka
pažitka
libeček
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na cca 1cm silná kolečka, osolíme a necháme odležet čtvrt hodiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Potom kolečka osušíme papírovou utěrkou, obrátíme, zlehka osolíme a necháme ležet dalších patnáct minut.

  3. Osušená kolečka lilku potřeme z obou stran olivovým olejem a poskládáme na plech.

  4. Pečeme asi 20 minut při 200°C.

  5. Mezitím rozehřejeme máslo a až přestane bublat, přidáme hladkou mouku.

  6. Prosmahneme a zalijeme smetanou.

  7. Snížíme teplotu, přidáme tavený sýr, česnek utřený se solí a zhruba 20 minut při průběžného prošlehávání necháme probublávat, až se vytvoří hustá omáčka, kterou dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

  8. Během vaření omáčku povolujeme mlékem.

  9. Opečená kolečka lilku přendáme do zapékací misky, přelijeme sýrovou omáčkou a vrátíme do trouby, kde pokrm zapékáme asi 15 minut.

  10. Podáváme s vařenými brambory, které pokapeme rozpuštěným máslem.