Suroviny
- 2 větší lilky
- 690 g rajčatové passaty
- 400 g Mozzarelly
- olej
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Lilky pokrájíme na slabá kolečka, osolíme a necháme vypotit. Poté omyjeme, osušíme a na pánvi opečeme do měkka po obou stranách. Na omáčku nalijeme do hrnce passatu, přidáme utřený česnek, oregano a tymián, dochutíme solí a pepřem, je-li potřeba a prohřejeme.
-
Mozzarellu pokrájíme na slabé plátky. Do zapékací misky naskládáme připravený lilek, zalijeme částí rajčatové omáčky, poklademe mozzarellou a opět zakryjeme kolečky lilku.
-
Takto pokračujeme dokud nespotřebujeme všechny lilky. Poslední vrstva je z rajčatové omáčky a mozzarelly. Pečeme v troubě při 200°C asi 50 minut. Kdyby povrch začal rychle zlátnout, zakryjeme alobalem a před dopečením jej zase sundáme.
Poznámka od kuchařky
Vhodné pro děti od 10 měsíců, možné zamrazit po dobu 8-10 týdnů. Je možné podávat i rozmixované jako omáčku např. k polentě (viz foto). Jeden lilek je možné nahradit 2 menšíma cuketama, připravenými stejně jako lilek.