Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

55
- reklama -

Suroviny

1 kg lilku (asi 3 ks)
olej na smažení
1 palička česneku
kmín
sůl
300 g vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky omyjeme a nakrájíme na dlouhé středně silné plátky. Položíme do mísy a zalijeme slanou vodou, která po chvíli trochu ztmavne. Necháme 15 minut namočené.


    Zobrazit celý recept

  2. Plátky lilků vyjmeme, vymačkáme přebytečnou vodu, osušíme a dáme smažit z obou stran do rozpáleného oleje. Smažíme rychle, jen několik minut.

  3. Nastrouháme velmi jemně vlašské ořechy, přidáme rozmačkaný česnek, kmín, trošku soli a trochu vody, aby byla směs vlahá.

  4. Směs klademe na osmažené, na papírovém ubrousku osušené a lehce posolené lilky po celé délce, smotáme a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o tradiční gruzínský recept, který jsem kdysi četla v nějakém časopise s příběhem o utečenecké gruzínské rodině