Suroviny
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 sáček sojového granulátu (nebo klasické mleté maso)
- 1 masox
- 2 rajčata
- 1 čerstvá paprika
- česnek
- sůl
- pepř
- provensálské koření
- olej
- kečup
- sójová omáčka
- sýr
Postup přípravy receptu
-
Lilek a cuketu podélně rozkrojíme, lžící vydlabeme dužinu a dáme stranou.
-
Rozkrojený lilek zevnitř osolíme a necháme minimálně 10 minut vypotit. Poté lilek vytřeme ubrouskem.
-
Mezitím si podle návodu na obale připravíme sojový granulát (s masoxem chutná jako mleté maso).
-
Kuskus připravíme podle návodu na obale nebo podle http://www.toprecepty.cz/recept/3028-kuskus—zakladni-priprava/.
-
Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, přidáme pokrájenou dužinu z lilku a cukety, zakápneme sójovou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme, okořeníme jak máme rádi, přidáme pokrájenou papriku.
-
Po chvíli přidáme scezený sójový granulát, pokrájená rajčata, podle chuti přidáme 2-3 lžíce kečupu a pokrájený nebo rozmačkaný česnek.
-
Když je všechna zelenina měkká a chutě se spojí, sundáme z ohně a do směsi vmýcháme připravený spařený kuskus.
-
Vydlabané cukety a lilek potřeme česnekem nebo pokořeníme (např. provensálské koření, koření na grilovanou zeleninu), naplníme směsí, pokud máme směsi hodně, dáme jí i volně do pekáče.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 20min. Pak poklademe libovolným sýrem a ještě 5 minut zapékáme, aby se sýr roztekl.
Poznámka od kuchařky
Je možné připravit i s mletým masem, ale potom se musí nejprve orestovat maso a až pak postupně přidávat zeleninu.
Lilek jsem nestihla vyfotit, jak rychle zmizel :-).