Lilek plněný kuskusem

64
- reklama -

Suroviny

1 lilek
1 cuketa
1 sáček sojového granulátu (nebo klasické mleté maso)
1 masox
2 rajčata
1 čerstvá paprika
česnek
sůl
pepř
provensálské koření
olej
kečup
sójová omáčka
sýr

Postup přípravy receptu

  1. Lilek a cuketu podélně rozkrojíme, lžící vydlabeme dužinu a dáme stranou.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozkrojený lilek zevnitř osolíme a necháme minimálně 10 minut vypotit. Poté lilek vytřeme ubrouskem.

  3. Mezitím si podle návodu na obale připravíme sojový granulát (s masoxem chutná jako mleté maso).

  4. Kuskus připravíme podle návodu na obale nebo podle http://www.toprecepty.cz/recept/3028-kuskus—zakladni-priprava/.

  5. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, přidáme pokrájenou dužinu z lilku a cukety, zakápneme sójovou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme, okořeníme jak máme rádi, přidáme pokrájenou papriku.

  6. Po chvíli přidáme scezený sójový granulát, pokrájená rajčata, podle chuti přidáme 2-3 lžíce kečupu a pokrájený nebo rozmačkaný česnek.

  7. Když je všechna zelenina měkká a chutě se spojí, sundáme z ohně a do směsi vmýcháme připravený spařený kuskus.

  8. Vydlabané cukety a lilek potřeme česnekem nebo pokořeníme (např. provensálské koření, koření na grilovanou zeleninu), naplníme směsí, pokud máme směsi hodně, dáme jí i volně do pekáče.

  9. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 20min. Pak poklademe libovolným sýrem a ještě 5 minut zapékáme, aby se sýr roztekl.

Poznámka od kuchařky

Je možné připravit i s mletým masem, ale potom se musí nejprve orestovat maso a až pak postupně přidávat zeleninu.

Lilek jsem nestihla vyfotit, jak rychle zmizel :-).