Lilek alla pizza

77
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 středně velký lilek
sůl
pepř
italské koření
oregano
olivový olej
rajčatová omáčka na pizzu nebo dobrý kečup
třešňová rajčátka
1 kulička mozzarelly
pár čerstvých lístků bazalky
oregano

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na plátky necelý centimetr silné, osolíme je a necháme asi 20 minut v klidu.

  2. Odleželé plátky lilku otřeme, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je lehce olivovým olejem, opepříme, posypeme italským kořením nebo jen oreganem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 12-15 minut. Hlídáme, aby lilky moc nezměkly.

  3. Po této době je vyndáme, potřeme rajčatovou omáčkou nebo kečupem, přidáme pár kousků třešňových rajčátek a posypeme mozzarellou nakrájenou na malé kostičky. Plech vrátíme ještě na 5 minut do trouby a necháme sýr roztéct.

  4. Lístky bazalky a oregana nakrájíme na tenoučké nudličky. Plech vyndáme z trouby a pečená lilková kolečka posypeme bylinkovými nudličkami.

  5. Podáváme samotné nebo s čerstvou bagetkou jako lehkou letní večeři nebo se hodí i jako pohoštění k vínu.

Poznámka od kuchařky

Jednoduchá rajčatová omáčka na pizzu:

Rozehřejeme lžíci oleje, vhodíme na něj ćibuli nakrájenou nadrobno, po chvíli přihodíme nasekaný stroužek česneku, promícháme, přidáme asi 3 rajčata nakrájená na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme oregano a špetku cukru a vše vaříme, až se rajčata rozdusí a omáčka se zredukuje na potřebnou hustotu.