
Suroviny
2 porce
- 1 středně velký lilek
- sůl
- pepř
- italské koření
- oregano
- olivový olej
- rajčatová omáčka na pizzu nebo dobrý kečup
- třešňová rajčátka
- 1 kulička mozzarelly
- pár čerstvých lístků bazalky
- oregano
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na plátky necelý centimetr silné, osolíme je a necháme asi 20 minut v klidu.
-
Odleželé plátky lilku otřeme, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je lehce olivovým olejem, opepříme, posypeme italským kořením nebo jen oreganem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 12-15 minut. Hlídáme, aby lilky moc nezměkly.
-
Po této době je vyndáme, potřeme rajčatovou omáčkou nebo kečupem, přidáme pár kousků třešňových rajčátek a posypeme mozzarellou nakrájenou na malé kostičky. Plech vrátíme ještě na 5 minut do trouby a necháme sýr roztéct.
-
Lístky bazalky a oregana nakrájíme na tenoučké nudličky. Plech vyndáme z trouby a pečená lilková kolečka posypeme bylinkovými nudličkami.
-
Podáváme samotné nebo s čerstvou bagetkou jako lehkou letní večeři nebo se hodí i jako pohoštění k vínu.
Poznámka od kuchařky
Jednoduchá rajčatová omáčka na pizzu:
Rozehřejeme lžíci oleje, vhodíme na něj ćibuli nakrájenou nadrobno, po chvíli přihodíme nasekaný stroužek česneku, promícháme, přidáme asi 3 rajčata nakrájená na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme oregano a špetku cukru a vše vaříme, až se rajčata rozdusí a omáčka se zredukuje na potřebnou hustotu.









