Lilek alla parmiggiana

63
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 lilek
100 g hladké mouky
extra panenský olivový olej
100 ml sekaných rajčat
2 stroužky česneku
2 dcl suchého bílého vína
hrst čerstvé bazalky (je možné použít i sušenou)
250 g Mozzarelly
hrst strouhaného Parmazánu
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na kolečka (cca cm široká, ale toto záleží na Vás), osolíme a necháme vyplakat a usušit v ubrousku. Poté obalíme v hladké mouce a na velmi rozpáleném extra panenském oleji osmažíme dozlatova.

  2. Znovu necháme osušit na papírovém ubrousku. Připravíme si rajčatovou polpu – sekaná rajčata ochutíme tak, že do oleje na pánev dáme 2 stroužky česneku, necháme dozlatova smažit a vyndáme.

  3. Přidáme rajčata a na vysokém plamenu necháme zatáhnout. Než plamen ztlumíme, dáme do rajčat trochu suchého bílého vína. Až se víno odpaří, plamen stáhneme a chvilku provaříme.

  4. Přidáme čerstvou bazalku a trochu parmezánu, který vmícháme. Můžeme přidat trochu oleje. Poté si nakrájíme mozzarellu na kolečka a připravíme si lilek, pomažeme ho rajčatovou šťávou, dáme mozzarellu a posypeme trochou parmazánu. Já dávám 5 koleček lilku na porci.

  5. Končíme mozzarellou, kterou navrch před zapečením posypeme strouhaným parmazánem a zakápneme olejem.

Poznámka od kuchařky

Peču to tak, aby se mozzarella roztekla a chutě se spojily. Nebojte se dát více rajčatové omáčky, protože při servírování nesmí být parmiggiana suchá. Recept je na klasický zapékaný lilek, ne na odlehčenou verzi :))) všem přeji dobrou chuť 🙂