![Lilek a cuketka plněné smetanovou masovou směsí_5ff9ef9baadbf.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/lilek-a-cuketka-plnene-smetanovou-masovou-smesi_5ff9ef9b973af.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 2 lilky
- 2 cukety
- 400 g mletého masa (hovězí+vepřové)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 ml tekuté smetany
- 1 zakysaná smetana
- 100 g sýru feta (nebo balkánského sýra)
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Lilky a cukety podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme tak, aby po okrajích zůstalo cca 1 a půl centimetru, osolíme a odložíme.
-
Dužniny nahrubo nastrouháme, případně ještě pokrájíme a zasolíme.
-
V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova.
-
Přidáme mleté maso a opékáme ho ze všech stran dohněda tak, abychom ho co nejdokonaleji oddělili od sebe.
-
V polovině doby přípravy (asi po čtvrthodině) přidáme nastrouhané a zasolené dužniny.
-
Dusíme dál a v závěrečné fázi osolíme, opepříme a přidáme česnek utřený se solí.
-
Zalijeme smetanou, podusíme, dochutíme a odstavíme.
-
Do chladnoucí masové směsi přidáme zakysanou smetanu a na drobné kostičky nakrájenou fetu.
Vypocené lilky a cuketu osušíme a řezné strany potřeme olivovým olejem. -
Naplníme masovou směsí a celé opět postříkáme olejem.
-
Naskládáme do olejem vytřeného pekáče a následně do trouby, kterou jsme rozehřáli na 220°C.
-
Pečeme půl hodiny přikryté a půl hodiny odkryté.
Poznámka od kuchařky
Pro výraznější chuť můžeme přidat směs provensálských bylin nebo jen libeček či petrželku.