Lilek a cuketka plněné smetanovou masovou směsí

43
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 lilky
2 cukety
400 g mletého masa (hovězí+vepřové)
1 cibule
4 stroužky česneku
100 ml tekuté smetany
1 zakysaná smetana
100 g sýru feta (nebo balkánského sýra)
olivový olej
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilky a cukety podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme tak, aby po okrajích zůstalo cca 1 a půl centimetru, osolíme a odložíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Dužniny nahrubo nastrouháme, případně ještě pokrájíme a zasolíme.

  3. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova.

  4. Přidáme mleté maso a opékáme ho ze všech stran dohněda tak, abychom ho co nejdokonaleji oddělili od sebe.

  5. V polovině doby přípravy (asi po čtvrthodině) přidáme nastrouhané a zasolené dužniny.

  6. Dusíme dál a v závěrečné fázi osolíme, opepříme a přidáme česnek utřený se solí.

  7. Zalijeme smetanou, podusíme, dochutíme a odstavíme.

  8. Do chladnoucí masové směsi přidáme zakysanou smetanu a na drobné kostičky nakrájenou fetu.
    Vypocené lilky a cuketu osušíme a řezné strany potřeme olivovým olejem.

  9. Naplníme masovou směsí a celé opět postříkáme olejem.

  10. Naskládáme do olejem vytřeného pekáče a následně do trouby, kterou jsme rozehřáli na 220°C.

  11. Pečeme půl hodiny přikryté a půl hodiny odkryté.

Poznámka od kuchařky

Pro výraznější chuť můžeme přidat směs provensálských bylin nebo jen libeček či petrželku.