
- reklama -
Suroviny
2 litry
- 1 kg aronie
- 1/2-3/4 kg cukru
- 7 dcl i více rumu
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
- 1 l převařené vody
Postup přípravy receptu
-
Bobulky aronie v sítku omyjeme pod tekoucí vodou. Nachystáme si 3 l láhev. Do lahve dáme vždy vrstvu aronie, prosypeme cukrem až do vypotřebování všech plodů. Láhev s aronií a cukrem zalijeme rumem a necháme louhovat cca 1 měsíc.
-
Po měsíci převaříme 1 l vody s kyselinou citronovou, necháme ji zcela vychladit a přilijeme do sklenice s ovocem a opět necháme měsíc louhovat. Hotový likér scedíme přes plátýnko do sklenic.
Poznámka od kuchařky
Černá jeřabina, botanicky temnoplodec černoplodý (dříve aronie černoplodá), je opadavý keř z čeledi růžovitých původem ze Severní Ameriky, dorůstající výšky až tří metrů. Svými listy připomíná listy višně. Plodem jsou velké černé malvice o průměru až 1,5 centimetru, které rostou v hroznech.
Kuchařka: JanaDorazinova