
Suroviny
20 porcí
- 1000 g hrubé mouky
- 140 g cukru
- 1 lžička soli
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžice citronové kůry
- 42 g kostka droždí
- 500 ml vlažného mléka
- 240 g másla nebo Hery
- 4 žloutky
- 1 vejce na potření
- 150 g sekané ořechy nebo mandle na posypání
- Náplň:
- Tvarohová :
- 2 tvarohy
- cukr dle chuti
- 2 vanilkové cukry
- mléko dle potřeby
- 1 vanilkový pudink
- Maková :
- 200 g mletého máku
- cukr podle chuti
- 300 ml mléka
- 2 lžice rumu
- strouhanka na zahuštění
- Jablková :
- 300 g oloupaných nastrouhaných jablek
- cukr podle chuti
- 1 rovnou lžíci skořice
- 50 g másla
- 2 mleté hřebíčky – nemusí být
Postup přípravy receptu
-
Tvarohová náplň :
Všechny suroviny smícháme v hladkou náplň, můžeme přidat i rozinky, kdo má rád. -
Maková náplň :
V kastrulku promícháme mák s cukrem, zalijeme ho mlékem, dáme na mírný plamen a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rum. Pokud je mák řídký, přidáme strouhanku, v opačném případě přidáme mléko a necháme přejít varem. Necháme vychladnout. Já vařím mák v mikrovlnce, 3-4 minuty, nepřipaluje se. -
Jablková náplň :
V kastrolu rozpustíme máslo, dáme na nej jablka s cukrem a pomalu je za občasného promíchání rozvaříme. Před použitím je necháme vychladnout. -
Vypracujeme obvyklým způsobem těsto, necháme asi hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, které vyválíme na velikost plechu.
-
Hlubší plech o velikosti 35×29 cm dobře vymažeme tukem a položíme do něj první plát těsta, který potřeme tvarohovou nádivkou.
-
Přikryjeme druhým plátem, potřeme makovou nádivkou, přikryjeme třetím plátem a potřeme jablkovou nádivkou.Nkonec přikryjeme čtvrtým plátem těsta, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekannými ořechy nebo mandlemi.
-
Takto připravený koláč dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi hodinu dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Můžete si zvolit své oblíbené nádivky. Tento koláč vydrží dlouho vláčný, tedy jestli vůbec vydrží, ale je lepší druhý den a kdo ho jedl jen chválil.