Suroviny
4-5 porcí
- 900 g vepřových líček
- 200 g gazdovské slaniny
- 250 g (30%) smetany(1celá krabička)
- 1 větší cibule
- 1 pl hladké mouky
- hovězí vývar(postačí z 1kostky masoxu)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a slaninu nakrájíme na velice jemno, pár kousků slaniny necháme na úzké tenčí proužky.
-
Do rozehřátého kastrolu dáme na 4 minuty osmahnout všechnu slaninu, přidáme cibuli a smažíme do zlatavé barvy.
-
Do takto připraveného základu vložíme opláchnuté a osušené maso a necháme ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkým vývarem tak, aby bylo maso do 3/4 ponořené a pod pokličkou na mírném plameni dusíme do poloměkka.
-
Kastrol s podušeným masem odstavíme z ohně, podlijeme polovinou smetany, vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon dopečeme do měkka.
-
Poté maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.
-
Ve zbytku smetany rozmícháme hladkou mouku, obsah kastrolu přivedeme na sporáku opět k varu a za stálého míchání přiléváme zahuštěnou smetanu.
-
Necháme 10 minut provařit, přidáme odložené maso a můžeme podávat.
Jako příloha se hodí rýže, těstoviny, nebo knedlík.
Poznámka od kuchařky
Zaimprovizovala jsem a z nenáročných surovin vznikla príma dobrota o kterou se tady s vámi jdu podělit. První popsaný postup jsem zhotovila pro obyčejný hrnec.Já jsem líčka po zatažení podlila 200ml vařící vody, rozdrobila jsem 1kostku masoxu a v papiňáku podusila 15minut. Poté jsem vše přelila do kastrolu a dopekla v troubě, jak je uvedeno v postupu. Ničím jsem nedochucovala, nesolila, slanina se smetanou si do chutí vystačily:-)Podávala jsem s rýží vařenou v papiňáku bez bylinekhttp://www.toprecepty.cz/recept/20756-dusena-ryze-…