
Suroviny
- 200 g sušené syrovátky
- 200 g prosátého moučkového cukru
- 1 lžíce mandlového aroma
- 2 lžíce oleje
- 50 ml vody
- potravinářské barvivo
Postup přípravy receptu
-
Potravinářské barvivo rozmícháme v uvedeném množství vody.
-
Všechny ingredience smícháme a prohněteme. Pokud je hmota příliš sypká, přidáme ještě trochu oleje. Přidáním vody by se lepila a hůře zpracovávala. Olej naopak dodá potřebnou vláčnost.
Poznámka od kuchařky
Již léta čas od času dělávám (nyní spíše dcera) perníkové dorty hojně zdobené falešným marcipánem (kombinace perníku a falešného marcipánu je totiž chuťově nejlepší) pro děti z příbuzenstva. Aby vyšly levněji, zkusily jsme u několika posledních namísto sušeného mléka použít syrovátku. Chuťově ve výsledné hmotě není rozdíl, jen je třeba použít méně vody a více oleje, aby se dobře tvarovala.
Letos nám tento „marcipán“ zbyl z dortu ze začátku listopadu ve větším množství, tak jsem ho nechala v lednici na perníčky na Vánoce. Pekla jsem je až čtyři dny před Vánoci a s odleželým „marcipánem“ se pracovalo luxusně.