
Suroviny
- 500 g levandule (nati v plném květu)
- 3 citróny
- 3 kousky skořice vcelku
- 1,5-2 kg cukru
- 750-1000 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut.
-
Sundáme z plotny a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty. Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.
Poznámka od kuchařky
Přirozeným domovem tohoto polokeře je západní Středozemí, ale i u nás se jí daří, pokud ji vysadíme na suché slunné místo a v zimě chráníme před velkými mrazy. Pokud ji dáme na záhon k růžím, díky vůni levandule růže nenapadnou mšice.
Účinnými látkami v levanduli jsou silice, třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. K léčení se na rozdíl od využití v kuchyni, používá pouze květ levandule. Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván také do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.Tinktura obsahující silice levandule při vnějším použití prokrvuje pokožku, proto je vhodná na revmatismus, dnu nebo špatně se hojící rány, popáleniny a záněty.