Suroviny
- 170 g cukru
- 200 g změklého másla
- 4 vejce pokojové teploty
- 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce levandulových květů, suchých nebo čerstvých
- Na vymazání formy:
- máslo
- strouhanka
- moučkový cukr na pocukrování
Postup přípravy receptu
-
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Máslo utřeme s cukrem a přidáme postupně žloutky jeden po druhém, vždy dobře promícháme.
Do směsi přidáme tvaroh a důkladně promícháme. -
V jiné míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a levanduli.
Směs mouky postupně po částech zapracujeme do tvarohové směsi.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a zlehka ho vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC asi 40-50 minut. Propečení kontrolujeme špejlí.
Po upečení necháme bábovku 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme. Vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…
Sušené kvítky levandule je dobré přebrat, u některých výrobců je možné najít v balení i kousky lístků, stonků apod. na čaj vyhovující, ale v bábovce to příjemné není.