Letní višňový koláč s mandlemi a mascarpone

69
- reklama -

Suroviny
Koláč o průměru 26 cm

TĚSTO:
200 g polohrubé mouky
75 g mletých mandlí
1 lžička prášku do pečiva
100 g másla (hery)
70 g cukru moučky
1 ks vejce
3 kapky mandlové tresti
voda dle potřeby – po lžících
sůl špetka
NÁPLŇ:
višně vypeckované 400 g
višnový nektar 300 ml
voda 200 ml
mandlový likér 6 lžic (nebo mandlové aroma 6 kapek)
vanilkový pudink 1 sáček
Drcené piškoty 4 lžíce (lze nahradit strouhankou)
mandlové lupínky 2 + 2 lžíce
NA ZDOBENÍ:
Mascarpone 150 g
smetana na šlehání 100 ml
moučkový cukr 3 lžíce
citronová šťáva 2 lžičky – dle chuti
Tuk +
strouhanka na formu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s práškem do pečiva a cukrem prosejeme na vál. Do směsi uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko, přidáme mandle, špetku soli, vodu, mandlovou tresť a nastrouháme tuk. Rychle vypracujeme hladké a jemné nelepivé těsto a dáme ho asi na 1 hod. do chladničky.


    Zobrazit celý recept

  2. Višňový nektar, vodu (trošku dáme stranou na rozmíchání pudinku) a likér vlijeme do hrnce a uvedeme do varu. Pak přidáme višně a asi 5 min. pomalu vaříme.

  3. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání ho vlijeme do višňové směsi v hrnci. Necháme asi 2 min. povařit, dle chuti dosladíme a necháme lehce vychladnout.

  4. Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

  5. Troubu předehřejeme na 180°C.

  6. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 díly (2/3 a 1/3). Z většího dílu na pomoučněném vále vyválíme kruh o něco větší než forma a vložíme ho do ní. Těsto ve formě vyrovnáme a přitiskneme k okrajům. Přečnívající těsto odřízneme. Těsto ve formě několikrát propícháme vidličkou (aby se při pečení nenafukovalo) a posypeme ho strouhanými piškoty a 2 lžícemi mandlových lupínků.

  7. Zchlazenou višňovou směs přendáme na těsto, posypeme jí zbytkem mandlí a ze zbylého těsta vyválíme válečky. Ty poklademe na koláč jako mřížku.

  8. Hotový koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 – 35 min.

  9. Mascarpone smícháme s ušlehanou smetanou, moučkovým cukrem a citron. šťávou.

  10. Vychladlý koláč lehce pocukrujeme. Krém z mascarpone podáváme buď na porcích koláče nebo zvlášť.

Poznámka od kuchařky

Inspirací na tento koláč mi byl recept v Tině z roku 2003.

Višňový nektar se dá nahradit vodou cukrem a citron. šťávou a mascarpone hustou zakysanou smetanou (používám Jihočeskou).

Koláč má jemně nakyslou chuť a s krémem chutná opravdu výborně.