
Suroviny
Koláč o průměru 26 cm
- TĚSTO:
- 200 g polohrubé mouky
- 75 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g másla (hery)
- 70 g cukru moučky
- 1 ks vejce
- 3 kapky mandlové tresti
- voda dle potřeby – po lžících
- sůl špetka
- NÁPLŇ:
- višně vypeckované 400 g
- višnový nektar 300 ml
- voda 200 ml
- mandlový likér 6 lžic (nebo mandlové aroma 6 kapek)
- vanilkový pudink 1 sáček
- Drcené piškoty 4 lžíce (lze nahradit strouhankou)
- mandlové lupínky 2 + 2 lžíce
- NA ZDOBENÍ:
- Mascarpone 150 g
- smetana na šlehání 100 ml
- moučkový cukr 3 lžíce
- citronová šťáva 2 lžičky – dle chuti
- Tuk +
- strouhanka na formu
Postup přípravy receptu
-
Mouku s práškem do pečiva a cukrem prosejeme na vál. Do směsi uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko, přidáme mandle, špetku soli, vodu, mandlovou tresť a nastrouháme tuk. Rychle vypracujeme hladké a jemné nelepivé těsto a dáme ho asi na 1 hod. do chladničky.
-
Višňový nektar, vodu (trošku dáme stranou na rozmíchání pudinku) a likér vlijeme do hrnce a uvedeme do varu. Pak přidáme višně a asi 5 min. pomalu vaříme.
-
Ve zbylé vodě rozmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání ho vlijeme do višňové směsi v hrnci. Necháme asi 2 min. povařit, dle chuti dosladíme a necháme lehce vychladnout.
-
Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
-
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
Vychlazené těsto rozdělíme na 2 díly (2/3 a 1/3). Z většího dílu na pomoučněném vále vyválíme kruh o něco větší než forma a vložíme ho do ní. Těsto ve formě vyrovnáme a přitiskneme k okrajům. Přečnívající těsto odřízneme. Těsto ve formě několikrát propícháme vidličkou (aby se při pečení nenafukovalo) a posypeme ho strouhanými piškoty a 2 lžícemi mandlových lupínků.
-
Zchlazenou višňovou směs přendáme na těsto, posypeme jí zbytkem mandlí a ze zbylého těsta vyválíme válečky. Ty poklademe na koláč jako mřížku.
-
Hotový koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 – 35 min.
-
Mascarpone smícháme s ušlehanou smetanou, moučkovým cukrem a citron. šťávou.
-
Vychladlý koláč lehce pocukrujeme. Krém z mascarpone podáváme buď na porcích koláče nebo zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Inspirací na tento koláč mi byl recept v Tině z roku 2003.
Višňový nektar se dá nahradit vodou cukrem a citron. šťávou a mascarpone hustou zakysanou smetanou (používám Jihočeskou).
Koláč má jemně nakyslou chuť a s krémem chutná opravdu výborně.