Suroviny
plech 28x36cm
- Piškot:
- 4 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 75 ml oleje
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli (do sněhu)
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 400 g mix–letní ovoce:
- maliny
- ostružiny
- borůvky
- nektarinky
- meruňky
- jablka
- rybíz
- josta
- hrozny
- Sníh:
- 4 bílky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce škrobové moučky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nakrájíme ovoce na drobné kousky (cca 1x1cm) a vyšleháme z bílků na piškot+špetky soli tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 200st.
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do tužší pěny, po částech zašleháváme olej a citr. kůru.
-
Nakonec střídavě zamícháme tuhý sníh z bílků spolu s moukou, smíchanou s práškem do pečiva.
-
Těsto urovnáme na plech s pečícím papírem a poklademe drobným ovocem.
-
Pečeme na 200st. asi 10-15min (těsto předpečeme – takže piškot zůstane na povrchu žlutý, nepečeme až dohněda).
-
Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh, dále zašleháme cukr, citron.šťávu a nakonec do lesklé pěny zašleháme škrobovou moučku.
-
Na předpečené těsto rychle nastříkáme ozdobnou mřížku (i podél celého plechu-viz foto) a dáme zpět do trouby a pečeme, dokud není sněhová pěna nazlátlá.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Knihovnička receptů-To nejlepší z ovoce
Recept je vyloženě „letní“, když máte na zahradě různé ovoce, dáte do piškotu od každého trochu.
Spolu s citrónovým sněhem je piškot svěží a hodně voňavý.