Suroviny
8 porcí
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/3 hrnku cukru moučka
- špetka soli
- 165 g (3/4 hrnku) pevného rostlinného margarínu (např. Alsan)
- 1 krabička (250 ml) ovesné smetany Oatly
- 3 lžíce prášku vanilkového pudingu (příp. můžete použít 3 lžíce kukuřičného škrobu + vanilková zrníčka či vanilkový extrakt)
- 3 lžíce cukru
- 1,5 lžičky lahůdkového droždí (ne klasické droždí)
- 2 lžíce hnědého cukru na posypání
- ostružiny
- maliny
- borůvky
- rybíz
Postup přípravy receptu
-
V míse smíchejte mouku, curk moučka a spetku soli a do této směsi nakrájejte ztuhlý margarín. Vidličkou, rukou či tímto speciálním nástrojem (pastry cutter – u nás má např. Tesco) postupně margarín zapracujte do mouky, dokud nevznikne pěkné pevnější těsto. To prsty vytvarujte do formy a vyzuřte se na něm vidličkou (jinými slovy na mnoha místech včetně stran ho vidličkou propíchejte).
-
Formu i s těstem dejte do mrazáku a nechte cca 45 minut odpočinout. Troubu mezitím předehřejte na 180°C.
-
Když je těsto úplně zmrzlé, dejte ho do vyhřáté trouby a pečte cca 10 minut.
-
Mezitím připravte náplň. Smetanu smíchejte s pudingem, třemi lžícemi cukru a lahůdkovým droždím, ovoce omyjte a zbavte nečistot.
-
Když je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby (pokud používáte formu s vyndavacím dnem, nezapomeňte na to a formu držte po stranách, jinak budete stejně jako já z trouby vybírat kousky rozpadlého těsta a klít jak špaček).
-
Do formy nalijte náplň a doprostřed koláče vsypte ovoce. Koláč posypte hnědým cukrem (spíše náplň než ovoce).
-
Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 35-40 minut. Po vychladnutí dozdobte čerstvým ovocem a mátou.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz