
Suroviny
4-5 porcí
- Na šťávu:
- 1 kg citrónů
- 2 pomeranče
- Na rozvar:
- 100-150 ml vody
- 500 g-1 kg třtinového cukru
- kůra ostrouhaná z 1 kg citrónu
- Do džbánku:
- led
- perlivá voda
- citrón, pomeranč, máta
Postup přípravy receptu
-
1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
-
Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
-
Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
-
Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
-
Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Poznámka od kuchařky
Šťávu s rozvarem skladujeme v lednici v uzavíratelných nádobách.
Z 500 g třtinového cukru vystačí na 4-5 porcí, jak šťáva, tak rozvar.
Doporučuji dělat ráno, kvůli svařovaní kůry s cukrem.
Přeji příjemné ledové osvěžení v parných letních dnech.