
Suroviny
- Rozkvas:
- 20-30 g žitného kvásku
- 160 g vody
- 150 g žitné mouky celozrnné
- – vše smícháme, zakryjeme a necháme 10-12 hodin vykvasit v teple místnosti
- Těsto:
- 200-210 g vody
- 3 lžíce sušené syrovátky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 5 g drceného kmínu
- 10 g soli
Postup přípravy receptu
-
V létě, ve velikých vedrech, rozkvas pracuje rychleji, dáme raději nižší množství (uvedenou spodní hranici, 20 g).
Hodinu před zaděláním těsta do rozkvasu přidáme pšeničnou mouku a cca 180 g vody z odměřeného množství, jakžtakž promícháme necháme proběhnout autolýzu – mouka bobtná, rozvíjí se lepková struktura. -
Po hodině přidáme ve zbytku vody rozmíchanou sůl a kmín a vmísíme do těsta, které necháme nakynout – 1-2 hodiny, opět podle okolního tepla.
-
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme do bochníku, poprášíme ho moukou a uložíme do moukou vysypané ošatky kynout. I s ošatkou můžeme vsunout do velikého igelitového sáčku – kolem těsta se vytvoří vlhké a teplé prostředí, které kynutí napomáhá.
-
Vykynutý bochník opatrně a s oporou ruky vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby.
Peču na dlaždici, kterou rozpaluji spolu s troubou, takže bochník na ni z plechu sešoupneme i s fólií. Při 220°C je upečeno za 45-50 minut.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz









