Suroviny
16 porcí
- TĚSTO:
- 4 vejce
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g solamylu
- kypřící prášek
- NÁPLŇ:
- 400 g smetany ke šlehání
- ovoce:
- jahody nebo broskve banány (co máte nejraději)
- 1 lžíce krupicového cukru
- KRÉM NA DOKONČENÍ:
- 500 g polotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- pár kapek citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- lentilky cca 5-8 krabiček
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Bílky oddělte od žloutků a se špetkou solu je ušlehejte do tuha.
-
Přidejte k nim oba cukry a poté i žloutky.
-
Mouku smíchejte se solamylem a kypřícím práškem a postupně ji přidávejte k vaječné hmotě a zpracujte do těsta.
-
Těsto vylijeme do dortové formy.
-
Pečeme asi 25-30 minut.
-
Nechte zchladnout ve formě, pak vyklopte a počkejte až korpus zcela vychladne.
-
Podélně jej rozkrojte buď na 3 nebo 2 díly (podle toho, jak moc korpus v troubě vyleze).
-
Smetanu ušlehejte do tuha a vmíchejte do ní pokrájené ovoce a cukr.
-
Dejte na korpus a malinko přitlačte, aby vše sedělo. Dejte na půl hodiny do chladničky.
-
Polotučný tvaroh smíchejte s mascarpone, přidejte citronovou šťávu a cukr a hustým krémem potřete boky a vršek dortu. Dejte chladit.
Těstě přes gratulací dort ozdobte lentilkami (jinak tvaroh vytáhne z lentilek barvu).