Suroviny
- 1 menší kuře
- 1/2 dýně hokaido
- 2 střední cibule
- brambory
- sůl
- pepř
- čerstvý rozmarýn a tymián
- 1 dl oleje
- česnek (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Připravíme větší bábovkovou formu, otvor v prostředku zakryjeme alobalem, který pomastíme.
Do misky nalijeme olej, přidáme nasekané bylinky, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a promícháme. Marinádou potřeme kuře zvenčí i zevnitř a necháme chvilku odležet. -
Mezitím oloupeme brambory a cibuli a nakrájíme na kousky. Dýni rozkrojíme a vyndáme jen semínka, hokaido se loupat nemusí. Nakrájíme také na kousky. Všechnu zeleninu vložíme do formy, zalijeme zbytkem marinády a promícháme.
-
Na střed bábovky napíchneme kuře – nepodléváme.
-
Pečeme na horkovzduch na 170°C podle velikosti kuřete asi 45 minut až hodinu, v průběhu pečení formou alespoň 2x otočíme, aby se nám opekla rovnoměrně kůžička do křupava.
-
Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme. Můžeme na závěr přidat kousek čerstvého másla.
Poznámka od kuchařky
Recept je kombinací kuřete pečeného na stojánku a kuřete s přílohou z jednoho pekáčku, zvolila jsem nyní dostupnou zeleninu a bylinky, kuře pustí dost šťávy, která nám ochutí zeleninu. Je to rychlé, jednoduché, chutné a bez hromady nádobí:-)
Kdo chce, může přidat třeba i žampiony, fantazii se meze nekladou.