Lenivé podzimní kuře

47
- reklama -

Suroviny

1 menší kuře
1/2 dýně hokaido
2 střední cibule
brambory
sůl
pepř
čerstvý rozmarýn a tymián
1 dl oleje
česnek (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme větší bábovkovou formu, otvor v prostředku zakryjeme alobalem, který pomastíme.
    Do misky nalijeme olej, přidáme nasekané bylinky, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a promícháme. Marinádou potřeme kuře zvenčí i zevnitř a necháme chvilku odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím oloupeme brambory a cibuli a nakrájíme na kousky. Dýni rozkrojíme a vyndáme jen semínka, hokaido se loupat nemusí. Nakrájíme také na kousky. Všechnu zeleninu vložíme do formy, zalijeme zbytkem marinády a promícháme.

  3. Na střed bábovky napíchneme kuře – nepodléváme.

  4. Pečeme na horkovzduch na 170°C podle velikosti kuřete asi 45 minut až hodinu, v průběhu pečení formou alespoň 2x otočíme, aby se nám opekla rovnoměrně kůžička do křupava.

  5. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme. Můžeme na závěr přidat kousek čerstvého másla.

Poznámka od kuchařky

Recept je kombinací kuřete pečeného na stojánku a kuřete s přílohou z jednoho pekáčku, zvolila jsem nyní dostupnou zeleninu a bylinky, kuře pustí dost šťávy, která nám ochutí zeleninu. Je to rychlé, jednoduché, chutné a bez hromady nádobí:-)

Kdo chce, může přidat třeba i žampiony, fantazii se meze nekladou.