
Suroviny
1 porce
- Mini mozzarella
- Květák
- Mrkev
- Červená cibule
- Ředkvičky
- Olivový olej
- Balsamico
- Sůl
- Pepř
- Cukr
- Fenykl (hřebíček) badyán
- Ocet
- Voda
- rukola (listy šťovíku a podobně – prostě co bude po ruce)
- Červená řepa
Postup přípravy receptu
-
Nemusí být konkrétně zrovna zelenina, co jsem vypsal. Můžete dát zeleninu podle vlastní chuti, ale tahle varianta je podle mě nejlepší.
-
Cibuli si nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka nebo podle vlastní představy, květák rozebereme na růžičky.
Každou zeleninu zvlášť povaříme do poloměkka a zchladíme ledovou vodou. -
Po dobu vaření zeleniny si připravíme vodu, kterou smíchame s cukrem a octem – musí to být opravdu silné, aby zelenina do sebe natáhla chuť.
-
Na žlutý květák přidáme do zálivky kurkumu nebo kari.
-
K mrkvi přidat třeba badyán nebo fenykl.
-
Zeleninu si rozdělíme do nádob, zalijeme připravenou zálivkou a necháme prvně vychladnout na pokojovou teplotu. Poté dáme do lednice, nejlépe do druhého dne.
-
Prach z červené řepy: řepu uvaříme do měkka a rozmixujeme, přidáme sůl, cukr, pepř, balsamico a scedíme. Šťávu většinou spotřebuji do jiných předkrmů (udělám z ní želé). Řepu rozprostřeme na pečicí papír na plech a dáme sušit do trouby cca na 110 stupňů, dokud nebude tvrdá. Poté opět rozmixujeme a případně dáme ještě sušit a opakujeme, dokud nemáme prach.
-
SERVIS:
V malé misce si smícháme olivový olej a balsamico – následně v tom namočíme zvlášt každý list salátu. -
Na talíř dáme zhruba 6-7 kuliček mozzarelly, marinovanou zeleninu, a ozdobíme lístky salátu. Celé to jemně posypeme prachem z červené řepy a pokapeme olivovým olejem.