Suroviny
- Těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 3 – 4 jablka
- polohrubá mouka
- Poleva:
- 1 čokoláda (na vaření)
- trošku mléka
- Dohotovení:
- rum
- smetana ke šlehání
- jahody
- lístečky máty
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
-
Mezitím na struhadle nastrouháme oloupaná jablíčka. Hrubost záleží na vašem vkusu. Pokud budete strouhat na jemno (jako sýr), nebudou v řezu jablka přímo cítit. Dodají mu vláčnost. Ale pokud chcete, aby v řezu více vynikla, strouhejte je na hruběji.
-
Do vyšlehané směsi vmícháme postupně nastrouhaná jablka, mouku a kypřící prášek. Mouku přidáváme tak dlouho, dokud těsto při zvednutí vařečky téměř nekape.
-
Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem.
-
Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C cca na 30 min. Upečené těsto získá zlatou barvu.
-
Necháme korpus vychladnout.
-
Do hrnce nalijeme trošičku mléka (opravdu jen trošičku, aby nebyla poleva příliš řídká) a do něj nalámeme čokoládu. Rozpouštíme společně a vmícháváme dohromady. Po rozpuštění a spojení ihned odstavíme z plotny.
-
Vychladlý korpus pokapeme rumem (nešetřete), potřeme ještě rozehřátou polevou a dáme zchladit třeba do mrazničky.
-
Vyšleháme smetanu ke šlehání, nakrájíme jahody a nazdobíme podle chuti a nálady.
Poznámka od kuchařky
Buchta se skvěle hodí třeba ke kávičce.