Lehký piškotovo-jablečný řez s čokoládovou polevou

62
- reklama -

Suroviny

Těsto:
6 vajec
6 lžic krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
3 – 4 jablka
polohrubá mouka
Poleva:
1 čokoláda (na vaření)
trošku mléka
Dohotovení:
rum
smetana ke šlehání
jahody
lístečky máty

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím na struhadle nastrouháme oloupaná jablíčka. Hrubost záleží na vašem vkusu. Pokud budete strouhat na jemno (jako sýr), nebudou v řezu jablka přímo cítit. Dodají mu vláčnost. Ale pokud chcete, aby v řezu více vynikla, strouhejte je na hruběji.

  3. Do vyšlehané směsi vmícháme postupně nastrouhaná jablka, mouku a kypřící prášek. Mouku přidáváme tak dlouho, dokud těsto při zvednutí vařečky téměř nekape.

  4. Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem.

  5. Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C cca na 30 min. Upečené těsto získá zlatou barvu.

  6. Necháme korpus vychladnout.

  7. Do hrnce nalijeme trošičku mléka (opravdu jen trošičku, aby nebyla poleva příliš řídká) a do něj nalámeme čokoládu. Rozpouštíme společně a vmícháváme dohromady. Po rozpuštění a spojení ihned odstavíme z plotny.

  8. Vychladlý korpus pokapeme rumem (nešetřete), potřeme ještě rozehřátou polevou a dáme zchladit třeba do mrazničky.

  9. Vyšleháme smetanu ke šlehání, nakrájíme jahody a nazdobíme podle chuti a nálady.

Poznámka od kuchařky

Buchta se skvěle hodí třeba ke kávičce.