Lehké zdravé muffiny

84
- reklama -

Suroviny
20 porcí

200 ml zakysané smetany
popř. bílého jogurtu nebo valašské kyšky
100 g másla (rozpuštěné)
4 vejce
360 g celozrnné špaldové mouky
200 g třtinového cukru
1-2 kávové lžičky jedlé sody
špetka soli
240 g jemně nastrouhané mrkve
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička citronové kůry čerstvé,může být i sušená
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Krém:
250 g čerstvého smetanového sýra (dávám Palouček z Lidlu)
1- 2 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

  2. Do mísy prosejeme všechny suché suroviny – mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a všechno koření. Promícháme.

  3. V míse našleháme jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce, která přidáváme po jednom. Přisypeme suchou směs a krátce promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidáme ještě lžíci či dvě jogurtu.

  4. Rozdělíme do formiček a pečeme, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20-25 minut. Pak je necháme vychladnout .

  5. Během pečení připravíme krém. Sýr prošleháme s cukrem dohladka a dochutíme citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobíme vychladlé dortíky.

Poznámka od kuchařky

Toto těsto je taktéž díky špaldové mouce vhodné i pro bezlepkovou dietu, tedy pro ty, kterým nevadí špaldová mouka, rovněž jsou super pro lidi s onemocněním Crohnova choroba a ulcerozní kolititida.

S těstem se dá čarovat – obměňovat se dají chutě, místo mrkvě se použíjí jablka, hrušky, můžeme použít oříšky .

Toto těsto lze použít na celý mrkvový dortík.

Porce jsou orientační, ale mělo by být minimálně 18-20ks.

Já udělala dva krémy ,protože na výše zmiňované množství je třeba dvojitá dávka krému.

Druhý krém byl: mascarpone se smetanou 33% vyšlehat, přidat cukr dle chuti, nemusí být a citrónová kůra.

Pro úplně lehkou verzi lze vynechat cukr a dát více mrkve či ovoce, pro které se rozhodneme.

Doba přípravy je počítaná s nastříkáním krémíku a drobet zchladnutí.