![Ledvinky po uhersku_5ffdc2c4e257c.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ledvinky-po-uhersku_5ffdc2c4d0c64.jpeg)
Suroviny
4-5 porcí
- Vepřové ledvinky větší 8 ks
- olej
- cibule 2 ks
- mouka hladká
- paprika mletá sladká 3 lžičky
- pepř mletý
- sůl
- voda /vývar
- zakysaná smetana
- mléko 2 dcl
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky odblaníme, v půlce naplocho rozkrojíme a vyřízneme močovody. Nakrájíme je na asi 1 cm proužky a dobře opereme ve vodě. Necháme okapat, vložíme do misky a zalijeme mlékem, aby byly ledvinky ponořené. Necháme je tak několik hodin, ale nejlépe je nechat přes noc v chladu.
-
Druhý den ledvinky slijeme, propláchneme od mléka a několikrát přelijeme horkou vodou (vždy scedit). Děláme tak dlouho, až je voda z ledvinek čirá. Pak necháme na cedníku dobře okapat.
-
Cibuli si nakrájíme na drobno, vložíme jí do hrnce na rozpálený olej a restujeme do světle červena. Pak vložíme okapané ledvinky, chvíli restujeme až se začnou opékat, vsypeme mletou papriku, špetku pepře, promícháme (pozor na spálení papriky) a zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme cca 30 minut.
-
V 1 dcl mléka si promícháme zakysanku, v druhé dcl si rozšleháme mouku.
-
Po 30 minutách si ledvinky vybereme hrubším cedníkem stranou, do šťávy si vlijeme mléko s moukou, prošleháme a necháme asi 15 minut provářet, poté vlijeme mléko se zakysankou, opět prošleháme a necháme přejít varem. Dle potřeby dochutíme solí a omáčku přecedíme na ledvinky, dle chuti můžeme přidat oříšek másla pro zjemnění. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem nebo těstovinovou rýží.
Poznámka od kuchařky
Ledvinka sice dají víc práce na přípravu díky čištění,ale pak stojí za to.Jsou jemné a moc chutné.